STOP ZA HELIKOBAKTER I SVE BAKTERIJE OTPORNE NA ANTIBIOTIKE

09.06.2015 | Časopis Magično bilje - Broj 119 | Pregleda: 3682 | Autor: | 0

Dr Elvira Mavrić sa Instituta za hemiju hrane u Drezdenu, naučnica koja je otkrila MGO faktor u manuka medu, otkriva kada i kako ovaj med najefikasnije deluje

Među brojnim istraživanjama manuka meda u poslednjih dvadeset godina, jedno se izdvaja kao posebno značajno. Radila ga je naučnica Elvira Mavrić sa Instituta za hemiju hrane u Drezdenu i odbranom te vrlo važne studije doktorirala je na prestižnom nemačkom univerzitetu. Otkriće MGO faktora koji je odgovoran za antibakterijsko dejstvo manuka meda, jedno je od najvećih i najznačajnijih otkrića u izučavanju ovog novozelandskog blaga. Ekskluzivno za čitaoce Magičnog bilja Elvira Mavrić objašnjava zašto je manuka med namirnica koju bi svako od nas trebalo da uzima.
- MGO je skraćenica za jedinjenje metilglioksal, koje je 'odgovorno' za pozitivne osobine manuka meda. Metilglioksal se nalazi isključivo u manuka medu, i prema ovom jedinjenju moguće je otkriti da li je manuka med pravi ili ne. Nažalost, na tržištu se već nalazi mnogo falsifikata koji mogu da se identifikuju analizom metilglioksala. Ova supstanca u manuka medu nalazi se u koncentraciji od 300 do 700 mg/kg. Što je veća koncentracija metilgliosala, to je jače antibakterijsko dejstvo. U prodavnicama ćete naći i med sa tzv. UMF-om (unique mauka faktor). UMF = 10 znači MGO = 100 mg/kg; UMF = 20 znači MGO = 400 mg/kg i UMF = 25 znači MGO = 550 mg/kg.
Da li su Vas neki rezultati istraživanja iznenadili i koji?
- Upravo pronalazak metilglioksala bio je veoma iznenađujući. To jedinjenje u sušini deluje toksično na ćelije, ali u ovom prirodnom proizvodu ima pozitivno dejstvo na imunski sistem i deluje protiv bakterija. Mehanizam formiranja u medu još uvek nije razjašnjen. Pozitivno dejstvo ovog meda ogleda se i u dejstvu protiv bakterije Staphylococcus aureus i MRSA (meticilin rezistentni stafilokokus aureus) koja je rezistentna na antibiotike. Ova bakterija je rasprostranjena posebno u bolničkim prostorijama i izaziva infekcije na koži, upale organa, mokraćne infekcije i sl. Sve veći broj antibiotika ne deluje više na ovu vrstu bakterija. U okviru doktorata dokazala sam da manuka med onemugućava razmnožavanje te bakterije i tako je uspešno uništava. Što je veći MGO faktor, to med jače i brže deluje protiv bakterije stafilokokus aureus.
Kojom brzinom manuka med uspeva da se izbori sa bakterijama i sa kojima najbrže?
- Teško je reći kojom brzinom manuka med deluje na bakterije. U eksperimentima u laboratoriji odmah se vide pozitivni rezultati. Rezultati u ljudskom organizmu zavise od mnogo faktora - od godina starosti, od stanja imunskog sistema, od opšeg fizičkog stanja. Da bi se osetio efekat ovog prirodnog proizvoda, neophodno je znati konkretne detalje o pacijentu.
Koje probleme digestivnog trakta rešava i za koji vremenski period?
- Probleme čira na želucu, kiseline, dijareje. U slučaju mučnine ili kiseline u želucu potrebno je uzeti dve do tri kašičice manuka meda i već nakon jednog do dva sata oseća se pozitivno dejstvo.

Pročitajte više u 119. broju Magičnog bilja


Komentari (0)

Ostavite komentar

Magično bilje prodavnica

Ulogujte se Registracija

NOVI BROJ ČASOPISA

NOVI BROJ ČASOPISA 178

Pratite nas

Magično bilje na Facebook Magično bilje na YouTube Magično bilje na LinkedIn Magično bilje na Instagram

Sadržaj časopisa - broj 119

4. Klinika Magičnog bilja: Dr Suzana Kostić, specijalista za kožne i polne bolesti, savetuje kako da sačuvamo kožu tokom ovog leta
Maslinovo i kantarionovo ulje nikad ne mažite na suncu 
5. Džuls Dženson, jedan od glavnih menadžera kompanije "Melita", koja šezdeset godina distribuira pčelinje blago potrošačima širom sveta, tvrdi:
Mi sakupljamo najbolji manuka med
8. Dr Elvira Mavrić sa Instituta za hemiju hrane u Drezdenu, naučnica koja je otkrila MGO faktor u manuka medu, otkriva kada i kako ovaj med najefikasnije deluje: 
Stop za helikobakter i sve bakterije otporne na antibiotike  
8.  Dr Verica Milojković, specijalista opšte medicine, licencirani apiterapeut: 
Mnogo razloga za pravi novozelandski med 
10. Kajsija - prijateljica srca i vitkog struka 
12. 13 razlog da jedete visnje
14. Da bol u ledjima postane proslost
18. Biljne injekcije za zdravu kičmu i zglobove
20. Ekstrakt vina i crvenog grožđa za zdravo srce i krvne sudove
22. Melem sa Zlatibora, Tare, Homolja i Stare planine
23. Snizite holesterol i trigliceride
24. Čaga - najbolja za onkološka oboljenja 
26. Moringa u medu 
28. Kontrola agresivnih kancera
28. Suncokretovo ulje: zaštita od alergija
30. Legionarsko vino
32. Dr Henri Biler, čuveni američki lekar:
Neprikladna ishrana izaziva sve bolesti
37. Čajno drvo - noćna mora za bakterije i gljivice
38. Iskoristite lekovitost ruže
39. Komarce ožarite koprivom
42. Ulje divlje ruže briše bore 
43. Oslobodite se akni i bubuljica
44. Ovog leta lepša nego ikada
46. Lavanda - prijatelj nerava i kože
47. Dobitna kombinacija za anginu pektoris i proširene vene
50. Pijavice čuvaju vene 
54. Brzi regulator šećera

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem