BROJ 80 - CVET I LIST GLOGA, BELA IMELA I MASLINA SPUŠTAJU PRITISAK

17.03.2012 | Časopis Magično bilje - Broj 80 | Pregleda: 3700 | Autor: | 0

Dr Zoran Nikolić, epidemiolog i fitoterapeut
CVET I LIST GLOGA; BELA IMELA I MASLINA SPUŠTAJU PRITISAK

Radeći opštu praksu, koja se praktično svodila na prepisivanje pacijentima gomile lekova, pri čemu se vodi malo računa o neusklađenosti onoga što je prepisano, primetio sam da često ima više štetnih nego korisnih dejstava - kaže, na početku razgovora za Magično bilje, dr Zoran Nikolić, specijalista epidemiologije i fitoterapeut i ističe: - To me je još više učvrstilo u verovanju da treba da se posvetim prirodnim sistemima lečenja, pri čemu je fitoterapija veoma važna.
Koje biljke su, po Vama, dobre u regulisanju hipertenzije?
- Ne postoji samo jedna vrsta hipertenzije. Postoji esencijalna hipertenzija (još uvek nejasnog uzroka), kao i one vrste hipertenzije kojima je doprinela gojaznost, problemi sa bubrezima, nezdrav način života, stres, hronične bolesti, hormonski problemi… Uz lečenje osnovnog uzroka hipertenzije uvek je uputno koristiti proverene biljke kojima se koristi fitoterapija: mešavinu glogovog cveta i lista, plod gloga - gloginje, belu imelu, list masline, rusomaču, matičnjak, hajdučicu, uz dodatak biljnih diuretika: brezinog lista, koprive, kukuruzne svile, rastavića. Kada je pored toga istaknuta i psihogena komponenta, uputno je dodati: valerijanu, šišarkice hmelja, bosiljak, latice maka turčinaka (bulke)…
Kakvu ishranu preporučujete kod visokog pritiska?
- Preporučije se uzimanje belog i crnog luka, peršuna, šargarepe, limuna, narandži, jabuka, a posebno grožđa, rotkve, paradajza, jagoda, maslinki. Treba izbegavati: masnoće, prženo meso, banane, šljive, kajsije, krastavac, spanać, alkohol, kolače…
Da li srčenjak zaista leči svaku ranu?
- Pretpostavljam da mislite na biljku pod latinskim nazivom Potentilla erecta, sinonim Tormentilla erecta. Istinu da vam kažem, nisam do sada upoznao stopostotni lek, bilo da se radi o lekovitim biljkama ili zvaničnim lekovima. Kada je stepen efikasnosti preparata oko 75 posto, on se smatra stvarno moćnim sredstvom. Ima razloga da se veruje da srčenjak ima moć kod zarastanja rana. Ali, rane mogu imati toliko različitih uzroka! Šta ako je rana izlazno mesto hroničnog gnojenja kosti? U principu, srčenjak ima izuzetno visoke nivoe tanina (oko 20%, pa i više). Tanini imaju sposobnost zatezanja, skupljanja i štavljenja kože i sluzokože, pa je na taj način štite i čine jačim. Istovremeno, eliminišu jedinjenja belančevina koja su primarni izvor širenja zaraza i zagađenja. Tanini imaju i hemostatsko dejstvo: stvaraju krvni ugrušak i na taj način zaustavljaju krvarenje. Sve to čini da rane zarastaju brže (ukoliko se radi o ranama koje imaju jednostavan uzrok). Pored srčenjaka, za zarastanje rana koriste se i gavez, ženska bokvica, neven, rusa trava, hajdučica.
Smatrate da su biljke sa ovog podneblja delotvornije za nas nego one iz dalekih zemalja. Kakav je Vaš stav o kineskim, indijskim, južnoameričkim biljkama. Da li bi trebalo i mi da ih koristimo?
- Smatram da treba koristiti prevashodno biljke sa podneblja sa kojeg smo potekli. Balkan je uostalom još uvek jedna zelena oaza, iako je mnogo toga danas zagađeno. Lekovitih biljaka ima u izobilju. Ali, nemam ništa protiv upotrebe biljaka sa egzotičnih podneblja. Ipak su ta podneblja uglavnom čista, nezagađena industrijom, sa veoma očuvanom snagom biljaka, i uopšte flore, čemu doprinose i posebne klimatske okolnosti.

M.R.
Pročitajte više u 80. broju Magičnog Bilja

Komentari (0)

Ostavite komentar

Magično bilje prodavnica

Ulogujte se Registracija

NOVI BROJ ČASOPISA

NOVI BROJ ČASOPISA 182

Pratite nas

Magično bilje na Facebook Magično bilje na YouTube Magično bilje na LinkedIn Magično bilje na Instagram

Sadržaj časopisa - broj 80

4. Klinika magičnog bilja
Dr Zoran Nikolić, epidemiolog i fitoterapeut, 
Cvet i list gloga, bela imela i maslina spuštaju pritisak
5. Šećer nikad  ispod 10 
Uz biljne kapi sada je 6
8. Propolis + bilje = zdravlje
9. Vitamin B-17 - ni traga od tumora besike
10. Od 5.000.000 ešerihije koli do sterilnog nalaza
11. Rane od dekubitusa zarasle za sedam dana 
12. Dr Aleksandra Stojmenov, specijalista opšte medicine, licencirani fitoterapeut i apiterapeut
5  magičnih biljaka zdravlja
15. Šipak za jaci imunitet 
16. Da vas polen ne uguši 
17. Zdrav ž ivot poznatih - Glumica Ružica Sokić
Kombuha mi daje energiju 
28. Medni sirup smiruje debelo crevo
34. Šerbet – slatki gutljaj iz 1001 noći  
36. Najveći travari sveta - Dr Džon Rejmond Kristofer
Tri neopravdana kod Svetog Petra
39 Gujina trava  pomoć prava
40 Dr  Ljubinka Stojković,  fitoterapeut  i apiterapeut
Kandirana ljubičica i ekstrakt visibabe za prve lepe dane
43. 8 dobri h razloga za ulje divljeg origana 
45. Ovas i smilje spasavaju jetru
48. Za zdravu kožu bez celulita
49. Ranka Vladić, travarka iz Republike Srpske
 Moćne recepture otkrila sam sama
52. Istorija bilja – krompir
55. Smola tamjanovog drveta za zdrave zglobove

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem