bilje 88 - HELJDA I ŠUMEĆI VITAMIN C ČUVALI SU TITOVU VITALNOST

09.11.2012 | Časopis Magično bilje - Broj 88 | Pregleda: 5417 | Autor: | 0

Doajen jugoslovenske i srpske anesteziologije, prof. dr Predrag Lalević za Magično bilje otkriva kako je šesnaest godina brinuo o zdravlju doživotnog predsednika SFRJ


Ne postoji magična formula kojom je Tito čuvao svoje zdravlje. To sam i rekao dvojici agenata iz tajne službe Severne Koreje koji su došli kod mene u bolnicu posle povratka iz te zemlje, otkriva za Magično bilje dr Lalević i dalje objašnjava:
– Došli su jer su bili impresionirani njegovim zdravljem i izgledom u 85-oj godini života. Nasmejao sam se i rekao im da on uzima samo penušave tablete C vitamina, koje pije ujutru i uveče.
Svoja iskustva iz 16-godišnjeg službovanja u najužem okruženju pokojnog predsednika dr Lalević je pretočio u knjigu Sa Titom po svetu, koja je upravo doživela drugo izdanje. O Titovom zdravlju dr Lalević brinuo je i na brojnim putovanjima, kojih se doživotni predsednik SFRJ ni u poznim godinama nije odricao.
- Imao je zaista odličnu fizičku kondiciju. Ni na putovanjima nije imao ozbiljnih zdravstvenih problema, osim u dva slučaja: trovanje hranom u Egiptu 1964. i zapaljenje pluća u Bugarskoj 1965. Bilo je slučajeva da je imao lakših zdravstvenih problema po povratku u zemlju. Običaji i navike u nekim zemljama, u pogledu higijene, bili su takvi da su mogli da izazovu infekcije. A veoma često niste bili u prilici da odbijete ponuđenu hranu. Mislim da su nas u nekim zemljama smatrali čudacima, jer iz predostrožnosti uopšte nismo jeli salatu. Što se njegove snage tiče, teško ga je bilo stizati u lovu koliko je bio vitalan, objašnjava dr Lalević.
Da je Tito bolovao od dijabetesa svi su znali, a niko o tome nije smeo da prozbori ni reč. Dr Lalević potvrđuje da je ova dijagnoza bila strogo čuvana tajna, koju nije smeo da poveri nikome, čak ni svojoj majci. Kao jedan od lekara iz najuže pratnje predsednika morao je da se snalazi na putovanjima i interveniše kod domaćina u pogledu izbora hrane. Na pitanje kako su se u toj situaciji snalazili, dr Lalević odgovara:
- Govorio sam da Tito ne voli određenu hranu, tako smo se borili sa dijabetesom. Što se hrane tiče, on je voleo obične stvari: kačamak od heljde, pasulj s kranjskim kobasicama, juneći ribić, dimljene svinjske kolenice, zagorske štrukle.
Kopaonički kantarion je odličan – plavi za čaj, žuti za obloge
Na pitanje šta je ključ njegove vitalnosti i kako u 85. godini izgleda kao šezdesetogodišnjak, dr Lalević odgovara:
- Važna je, pre svega, genska šifra. Pogledajte kako vam je izgledao otac u vašim godinama i to je, otprilike, orijentir. Druga stvar je način na koji živite i posao koji radite, objašnjava dr Lalević i nastavlja:
-Naravno, bitna je ishrana i neka vrsta fizičke aktivnosti. Recimo, hodanje. Ja sam postao planinar još kao student, a evo i danas imam kuću na Kopaoniku na 1500 metara visine.
Kopaonik je poznat po lekovitim travama i dr Lalević sa suprugom svake godine bere divlju nanu, majčinu dušicu i plavi kantarion. Ove tri trave suše na promaji, ne na suncu. Prosušenom bilju odseče se cvet, izmrvi se dlanovima i stavlja u vrećice od debelog platna. Svakog dana bračni par Lalević popije po litar čaja od mešavine ovog bilja, često kao zamenu za vodu. Uz čaj obavezan je i med – bagremov, livadski i mešani, od ove dve sorte. Ljubitelje planinskog bilja dr Lalević, ipak, upozorava:
- Za čaj se koristi plavi kantarion, dok se žuti kantarion stavlja u ulje i koristi se kao melem pri lečenju površinskih rana. Lično sam se uverio u neverovatna lekovita svojstva ove biljke kada je svojevremeno mojoj tetki pomodreo prednji deo stopala, što je ukazivalo na promene na krvnim sudovima. Skrenuo sam joj pažnju da ćemo stopalo, ukoliko se te promene nastave, morati da amputiramo. Odgovorila mi je da ne brinem, samo me je još jednom pitala da li je to od krvnih sudova. Da se nisam svojim očima uverio, teško da bih nekom poverovao. Ona je mazala ulje od žutog kantariona i sve početne promene koje su bile put ka gangreni su nestale.
A.Arsenijević

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem