bilje 88 - Matičnjak -ELIKSIR ŽIVOTA VREDNIJI OD ZLATA

09.11.2012 | Časopis Magično bilje - Broj 88 | Pregleda: 11573 | Autor: | 0

Magično bilje na plantaži matičnjaka

Na porodičnom imanju u Novom Marofu, nedaleko od Varaždina, na nekada zapuštenom zemljištu, rastu, u kao pod konac pravim redovima, žbunići matičnjaka (melise), biljke od davnina poznate i korišćene prvenstveno za nervne probleme. O ostvarenju svoga sna, za Magično bilje govori Snježana Jakopović, idejni tvorac ove plantaže mirisnih listića od kojih nastaju čajevi, sapuni, ekskluzivna kozmetika, pa čak i jastučići punjeni lekovitim biljem. Pitali smo Snježanu kako je došla na ideju da se bavi gajenjem lekovitog bilja i zašto je odabrala upravo matičnjak.

- Moj suprug Mladen, kao djete rođeno i odraslo na selu, iako je nakon fakulteta otvorio softversku firmu i još se dan -danas bavi tim poslom, imao je veliku želju da uzgaja ljekovito bilje. Ja sam kao ekonomista radila u autoindustriji na poslovima prodaje i marketinga gotovo punih trinaest godina, sve do kraja 2009. - otkriva Snježana Jakopović i dodaje: - Tada sam u sebi prelomila i odlučila da ispunim našu zajedničku želju. Dala sam otkaz, razvila sopstveni posao i potpuno se posvetila gajenju, preradi i proizvodnji čaja, začina, eko kozmetike, delikatesa i suvenira od matičnjaka. Gospođa Jakopović je sa suprugom, pre sađenja prvih biljaka, registrovala porodično poljoprivredno gazdinstvo, a o tome kako gajiti i preraditi matičnjak saznavala je školujući se 2009. za prerađivača i uzgajivača lekovitog bilja, koristeći literaturu, internet, ali i pomoć kolega iz struke. Ni pomoć države nije izostala, a pošto se radi o ekološkoj proizvodnji, sve - od sadnje do finalnog proizvoda - zadovoljava postavljene normative i prolazi redovne kontrole kvaliteta.

Zamoli smo Snježanu da nam otkrije neki od njenih ličnih recepata kako se matičnjak može koristiti. - Savetujem da se čaj spravlja samo od listova biljke, bez primesa grančica ili bilo čega drugoga. To je jedini način da se puna aroma ovog čaja oseti na pravi način, a delotvornost je potpuna. Ljekovitost matičnjaka poznata je od davnina, on se koristi u medicini, gastronomiji, kozmetici. Legendarno piće - karmelićanska vodica koristi se još iz doba Luja IV. Matičnjak kao izvanredna antibakterijska biljka upotrebljava se u većini pasta za zube, balzamima za usne (protiv herpesa), te ostalim kozmetičkim proizvodima. Blagotvoran je za kožu ali i za sve probleme u organizmu koji su izazvani stresom (depresija, glavobolja, gastritis, nesanica, migrena, pomanjkanje koncentracije, nedostatak samopouzdanja). - Imajte uvijek matičnjak u teglici na kuhinjskom prozoru, u kuhinji neće biti insekata. Kada dovoljno naraste, otkinite lišće i osušite, kuhajte čaj, ili ga stavite u jastuk i držite pored glave, za miran san.

Nije tajna, ali najzanimljiviji podatak odnosi se na eterično ulje matičnjaka kojeg ima samo 0,03% u listu i potrebno je 10 - 15 tona svežeg za litru eteričnog ulja koje je skuplje od zlata. Zbog toga, ovo ulje zovu i eliksir života, a koristi se za aromaterapiju jer podiže samopouzdanje, otklanja depresiju i leči traume i odlično je za inhalaciju kod astme i bronhitisa. Pitali smo da li mirisne grančice melise pomažu Snježani da se manje nervira. - Nisam imuna na brzi tempo života, objašnjava i dodaje: - Sve se može podneti mnogo lakše uz čaj ili nekoliko kapi tinkture od matičnjaka. S. Stefanović Pročitajte više u 87. broju Magičnog Bilja

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem