CEJLONSKI CIMET U PRAHU

Cena: 750 RSD

Proizvod je ubačen u korpu
Kategorija:

Delovanje: Pozitivno deluje na nivo insulina, jača srce, želudac, nerve i osvežava krv, pomaže kod slabe probave, ne stvara previše kiseline i sluzi u želucu, stimuliše mokrenje i deluje protiv gihta.

Upotreba: 1/2 do 1 kafenu kašičicu dodati u čaj, kolače, pite, med...

Sastav:100% prirodan cimet

Zemlja porekla: Šri Lanka

Količina: 150 grama

Opis proizvoda

Cimet se koristi kao začin hiljadama godina. Dobro je poznat širok spektar njegovog lekovitog delovanja. Ali, u novije vreme pojavile su se informacije o štetnosti cimeta. O čemu se radi?


Cimet je poreklom iz Šri Lanke (ranije Cejlon) i cejlonski cimet do danas ostao je sinonim za originalni cimet. U međuvremenu, pojavio se kineski, kasija-cimet, koji je slabijeg kvaliteta, mnogo jeftiniji, i koga na tržištu više ima.


Zašto je kasija-cimet slabijeg kvaliteta i zašto može biti štetan? Zato što može da sadrži više kumarina nego što je dozvoljeno.
Šta je kumarin?


Kumarin je hemijsko jedinjenje sa benzopironskom osnovom koje biljkama daje miris. Ima sladak miris sveže pokošenog sena. Kumarin je zabranjen kao aditiv u hrani zbog moguće hepatotoksičnosti. Dozvoljen dnevni unos kumarina je 0,1 mg/ kg telesne mase. U kineskom kasija-cimetu može da bude više kumarina nego što je dozvoljenjo za ljudsku upotrebu. U cejlonskom pak cimetu, nivo kumarina kreće se u dozvoljenim granicama. Studija koja je objavljena u časopisu Američkog udruženja hemičara Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da u proseku kasija-cimet sadrži šezdeset i tri puta više kumarina nego cejlonski. Preteran unos kumarina može da ošteti jetru i bubrege. Stoga svakodnevna upotreba kasija-cimeta svakako nije preporučljiva.


„Ukoliko odlučite da koristite cimet u većim količinama, morate da koristite cejlonski, jer samo na taj način smanjujete rizik od oštećenja jetre“, rekla je Angela Gin, zastupnica Američke akademije za ishranu i dijetetiku, a objavio je Wall Street Journal.
„Što se tiče zdravlja, cejlonski cimet je bolji“, zaključuje istraživač cimeta Ikles Kan, direktor Nacionalnog centra za istraživanje prirodnih proizvoda na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta Misisipi.


Prema istraživanjima, cejlonski cimet jača srce, želudac, nerve i osvežava krv, pomaže kod slabe probave, ne stvara previše kiseline i sluzi u želucu. Ovaj super začin stimuliše mokrenje i deluje protiv gihta. Poznato je da jedinjenja iz cejlonskog cimeta pozitivno deluju na nivo insulina, imaju  antioksidanti efekat, efikasni su protiv zapaljenja i neuroprotektivni su.

I još pogledajte

SLIMFIT SIRUP

1053 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem