DA LI STE ISKLJUČILI RERNU? - Mini trikovi protiv zaboravnosti

22.01.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2345 | Autor: | 0


DA LI STE ISKLJUČILI RERNU?
Mini trikovi protiv zaboravnosti- Pre nego isključite rernu, ponovite to naglas, a ako ne možete da pronadjete ključeve, nemojte panično okretati kuću naglavačke, kaže prof. Michael Solomon, autor knjige “Kako pronaći izgubljene stvari”.
- Stanite i razmislite gde bi mogli biti. Kako biste ih lakše pronašli, morate biti u pravom stanju uma. Sedite u fotelju i popijte čaj, jer ćete se tako brže osloboditi nemirnih misli koje vam zamagljuju prosudjivanje o tome gde ste nešto zaturili. Budite uvereni u uspeh i recite sebi naglas: ‘Sigurno ću pronaći ključeve’ – savetuje prof. Solomon. Najpre ih potražite tamo gde obično stoje, ali budite svesni efekta kamuflaže - možda jesu na svom mestu, ali prekriveni šalom pa ih ne vidite.
- Ako nisu tamo, verovatno su na mestu gde ste ih poslednji put koristili. Opustite se i pokušajte da se setite kad ste ih poslednji put držali u ruci. Vizuelizujte situaciju i bliže ste rešenju misterije. Opet ništa? Onda isprobajte moja tri najvažnija principa u traženju izgubljenih stvari - poručuje profesor Solomon.
1. Potražite samo jedanput i to uradite detaljno
Nemojte se vrteti u krug - nakon što ste proverili jedno mesto, ne proveravajte ga opet. Iako vam se možda baš to mesto čini obećavajućim, ako ključevi nisu bili tamo prvi put, verovatno neće biti tamo ni kad drugi put pogledate. To, naravno, važi pod pretpostavkom da ste prvi put dobro pogledali. Ali ako niste bili detaljni, slobodno se vratite na to mesto i ponovno potražite.

2. Ko je zapravo zaturio ključeve?
Ako postoji mesto na kojem držite ključeve, najpre potražite tamo. Čak i ako ih vi niste stavili, možda ih je neko od ukućana sklonio. U slučaju da ključevi nisu na svom mestu, upitajte članove porodice da li ih je neko od njih upotrebljavao ili pronašao, a da nije ih vratio na svoje mesto.
3. Eureka-zona; ključevi su u radijusu od 45 cm
Većina zagubljenih predmeta je upravo tamo gde i mislite da jesu. Drugi su, međutim, u neposrednoj blizini. Na primer, mislili ste da su ključevi na stolu, ali neko ih je srušio na pod. Predmeti mogu ‘odlutati’, kaže profesor Solomon, ali u većini slučajeva nisu udaljeni više od 45 centimetara od originalne lokacije. Odredite tu zonu i detaljno je pretražite.
Rerna je isključena
Kada kuvate nešto pre odlaska na posao, recite sebi naglas: “Sada isključujem rernu”. Tako ćete biti sigurni da ste to učinili i nećete se nepotrebno brinuti ili poželeti da se vratite kući da proverite rernu nakon što ste već gotovo ušli u kancelariju.
S obzirom na to da se takve stvari rade automatski, može se dogoditi da niste sigurni jeste li isključili rernu ili peglu, jeste li zatvorili frižider ili zaključali automobil i potegli ručnu. Budite prisutni i pogledajte šta radite i nećete upadati u zamke preispitivanja “šta ako nisam”.
Pokušajte da kažete nešto potpuno nevezano uz situaciju dok isključujete peglu ili pljesnite rukama. To će vas nasmejati i setićete se da je pegla isključena.
Kako zapamtiti ime pri upoznavanju
Mozak može da zablokira i pri upoznavanju novih ljudi. Budući da svi imaju problema s pamćenjem imena, autor bestselera “Kako pričati s bilo kim o bilo čemu” Jill Spiegel savetuje trostruko ponavljanje.
- Ime prvo ponovite u sebi, a potom naglas, i to što pre možete nakon upoznavanja, a povremeno i tokom razgovora oslovite osobu imenom - savetuje Spiegel.
Izvinjenje i ime je zapamćeno
Zaboraviti ime nekoga koga ste upravo upoznali može biti neprijatno, ali ne bojte se da pitate ljude da vam ga ponove. Izvedite to na simpatičan način pa recite, na primer: “Bilo mi je tako zabavno razgovarati s vama da sam zaboravio kako se zovete”. Niko vam to neće zameriti.
Takođe, korisno je obratiti pažnju na sagovornika pri upoznavanju. Mnogi su ljudi toliko opterećeni i fokusirani na to da ostave dobar utisak, da ne doživljavaju ništa oko sebe, a to ih čini nervoznim. Ne zaboravite da komplimenti uvek pale. Promakne li vam ime, poslužite se jednim trikom pa recite: “Moram priznati da dugo nisam upoznala nekog tako zanimljivog. Oprostite, kako ste ono rekli da se zovete?”Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem