NOVI TRETMAN RAZBIJA UGRUŠKE U MOZGU

12.02.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 4054 | Autor: | 0

NOVI TRETMAN RAZBIJA UGRUŠKE U MOZGU

Injekcija deluje kod 57% pacijenata, čak i kod ugrušaka veličine loptice za golf


Sa novim, revolucionarnim tretmanom, može se istopiti krvni ugrušak veličine loptice za golf u mozgu pacijenta koji je pretrpeo moždani udar, tvrde naučnici sa američkog univerziteta Džon Hopkins. Oni veruju da bi se tom tehnikom mogle spasti na hiljade pacijenata koji dožive moždani udar sa unutrašnjim krvarenjem, a studija pokazuje da se polovina takvih ugrušaka može razbiti ako se lekovi daju direktno u mozak, piše Daily Mail.
Osim toga, pacijenti kojima se daju lekovi za razređivanje krvi direktno u područje ugrušaka znatno se lakše oporavljaju od moždanog udara i on rezultira sa manje posledica po zdravlje, objasnili su stručnjaci na godišnjoj konferenciji Prevencije moždanog udara u SAD.
Kod oko 15% pacijenata sa moždanim udarom javlja se i izliv krvi u mozak, a zbog toga dolazi do trajnog oštećenja moždanog tkiva.
- Ovaj tretman je realna nada sprečavanja ili barem smanjivanja moždanog krvarenja usled udara - rekao je šef studije, profesor neurologije Danijel Henli.
Tokom istraživanja lekari su uspeli da uklone 57% ugrušaka prosečnog volumena od 46 ml, a metoda se sastoji od bušenja malog otvora u lobanju kroz koju se postavlja kateter direktno do ugruška. Njime se svakih osam sati tri dana dostavljaju lekovi - aktivatori plazminogena, a nakon što se ugrušak pretvori u tečnost, usisa se kroz kateter i tako brže započinje proces prirodnog zaceljivanja.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem