STRES RAĐA DEVOJČICE

13.02.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2720 | Autor: | 0

Krizni događaji smanjuju broj muških bebaIstraživanje Unverziteta Oxford i američkih kolega sugeriše da se može očekivati veći broj rođenih devojčica nego dečaka za vreme privredne krize, a oni svakako nisu prvi koji su primetili ovaj trend. Naime, postoji više istraživanja kojima je ustanovljena veza između pada broja muške dece i velikih prekretnica u istoriji. Na primer, nakon napada na Američki trgovački centar 11. septembra 2001. godine broj rođenih dečaka je naglo pao, a ista je pojava primećena i u Nemačkoj nakon pada Berlinskog zida. Ovo je, međutim, prvo istraživanje koje je fenomen manje rođenih dečaka povezalo sa stresom i naporima svakodnevnog života koji povećava nivo hormona stresa.
Istraživači su pratili 338 žena iz Ujedinjenog Kraljevstva koje su pokušavale da zatrudne i vodile dnevnik u koji su upisivale sve o svom životu, odnosu sa partnerom i stresu. Nekoliko meseci pre trudnoći lekari su merili nivo hormona stresa kortizola.
Od ukupnog broja rođenih beba, 58 su bili dečaci, a 72 devojčice. Inače, u Velikoj se Britaniji rađa 105 dečaka na 100 devojčica.
"Nije poznato zašto visok nivo kortizola može smanjiti izglede za rodjenjem dečaka. Moguće je da on otežava implantaciju muških embriona u materici. Takođe, muške bebe su slabije i stoga sklonije spontanom pobačaju kod visokog nivoa kortizola, što znači da će se roditi više devojčica“, objasnila je dr Cecilia Pyper sa Univerziteta Oxford.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem