GENI NISU KRIVI

20.02.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1409 | Autor: | 0

Veštačka hemijska jedinjenja izazivaju astmu, neplodnost i kancerHemikalije iz naših stanova izazivaju nastanak raka dojke, astme, neplodnost i porođajne defekte, objavili su čelnici Svetske zdravstvene organizacije (WHO). U novom izveštaju zalažu se za bolju zaštitu zdravlja ljudi strožim zakonima o dozvoljenim hemikalijama. Oni upozoravaju da hemijska jedinjenja koji se nalaze u igračkama, PVC stolariji, autodelovima, pa čak i kreditnim karticama mogu imati ozbiljne posledice na zdravlje ljudi, piše Daily Mail.
Narušena hormonska ravnoteža
Radi se o hemikalijama koje u telu oponašaju polne hormone, pa tako smanjuju plodnost istovremeno povećavajući rizik od raznih karcinoma kod dece. Neke od njih udišu se preko vazduha, a s većinom se dolazi u direktni kontakt dodirom. Veštačka jedinjenja poput ftalata i bisfenola A ometaju rad tiroide, izazivaju gojaznost i okidači su raka polnih organa – jajnika, prostate i dojki, pokazala su brojna istraživanja realizovana u proteklih deset godina.
- Poslednji dokazi otkrivaju da smo globalno izloženi štetnim hemikalijama, a naša dužnost je da zaštitimo zdravlje svoje dece i budućih generacija ograničenjem korišćenja takvih jedinjanja - rekla je direktor WHO-a za pitanja javnog zdravlja i okoline, dr Maria Neira (na slici).
U izveštaju WHO-a starom deset godina hemikalije poput ftalata i bisfenola A proglašene su kao potencijalno kancerogene, ali sa slabim dokazima o pretnji koju nose za zdravlje.
- Umesto analize samo jedne hemikalije i toga kako ona deluje na zdravlje, razmatrali smo sve dokaze o štetnosti hemikalija u poslednjih deset godina. Sasvim smo sigurni da one ometaju endokrinu ravnotežu i uzrok su mnogih bolesti - stoji u izveštaju.
Astma kao epidemija
Navodi se takodje i da se učestalost astme udvostručila u proteklih dvadeset godina, a porođajni defekti, slučajevi leukemije i tumora kod dece u stalnom su porastu.
- Rast broja obolelih i širenje raka poput epidemije očiti je dokaz da se uzrok nalazi u okolini, a ne lošim genima - ističe dr Neira.
Stručnjake brine i efekt koji sveprisutne hemikalije imaju na okolinu i životinje, a veruju da su sadašnji dokazi o njihovoj štetnosti tek početak prave istine o hemijskim jedinjenjima.
Iz britanskog Udruženja hemijske industrije osporavaju verodostojnost ovog izveštaja tvrdeći da su za ljude mnogo štetnije hemikalije koje se nalaze u jelu i piću od onih koje smo stvorili sami i pomoću njih pravimo nameštaj i igračke.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net