ŽVRLJANJE POBOLJŠAVA PAMĆENJE

22.02.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2234 | Autor: | 0

Osim što opušta, podstiče kreativnost i može da otkrije čovekov karakterIdući put kad se šef, profesor ili prijatelj naljute jer švrljate po papiru dok oni pričaju, slobodno im odgovorite da ih tako zapravo još bolje slušate.
Osim što može da opusti, poveća kreativnost, a prema nekima, i oda karakter škrabanje poboljšava ne samo koncentraciju nego i pamćenje za čak 30 odsto.
Učesnici zanimljivog crtačkog eksperimenta su slušali neverovatno dosadan snimak u kojem domaćin zabave priča kako Pera neće doći, jer mu je mačka bolesna, kako je Ana preuredila kuhinju, kako će Iva ipak doći...
Morali su da zapisuju imena ljudi koji će doći i ignorišu one koji neće. Polovina koja je crtkarala pre nego što su psiholozi pustili „snimak koji je toliko dosadan da se graniči sa torturom“, zapisali su 30 procenata više. Nakon toga su rešavali iznenadan test pamćenja na kojem su oni koji su žvrljali, opet prošli bolje.
Psiholozi tvrde da crtkanje zaokupi mozak taman toliko da ne odluta, a pažnju održava i okretanje olovke ili druge automatske radnje.
Crtkaranje pomaže ljudima da se koncentršu, jer ne dopušta da um odluta, a istovremeno se ne kosi sa slušanjem. Tako su „crtači“ dovoljno prisutni da im ne pobegnu važne informacije. Naravno, pri komplikovanim zadacima ne preporučuje se žvrljanje nego koncentrisanje na zadatak.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem