SIGURAN NAČIN DA UNIŠTITE VEĆINU VITAMINA U HRANI

12.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1267 | Autor: | 0

Mikrotalasna rerna desetkuje vrednost hraneIma li istine u pričama da tretiranje hrane u mikrotalasnoj rerni uništava korisne materije koje deluju protiv raka? Isti prigovor mogli bismo uputiti i na račun nekih drugih metoda kuvanja, ali mikrotalasna rerna je prva na listi sumnjivih.
Nesumnjivo je da mikrotalasna rerna apsolutno desetkuje nutritivnu vrednost hrane, uništavajući upravo vitamine i fitonutrijente koji sprečavaju bolesti i održavaju dobro zdravlje. Na primer, prethodna istraživanja su pokazala da u brokoliju čak 98% hranjivih materija važnih za borbu protiv raka biva uništeno u ovoj rerni.
To se događa zbog same prirode vitamina i fitonutrijenata jer sadrže vrlo delikatne molekule. Vrućina ih vrlo lako uništava, pa gotovo sva termički obrađena hrana sadrži manje hranjivih sastojaka. Osim toga vitamin C, karotenoidi, antioksidansi i drugi molekuli poput DIM u brokoliju ili antocijanin u plavom i ljubičastom povrću i voću se lako uništavaju pod uticajem mirkotalasa koji prodiru duboku u hranu i greju je na ćelijskom nivou. Mikrotalasna rerna ujednačeno greje ali istovremeno razara hranu na ćelijskom nivou jer zagreva molekule vode u ćelijama. Pri tome dolazi do molekularne dekompozicije vitamina i fitonutrijenata. Nakon obrade ostaju uglavnom prazne kalorije, vlakna i minerali. Takodje, lako vas može prevariti i to što nakon obrade u mikrotalasnoj rerni hrana izgleda kao da je u osnovi ista, ali na ćelijskom nivou kao da je došlo do nuklearnog rata. Kada biste mogli da zaista vidite ovu hranu pod snažnim mikroskopom, nikad je ne biste jeli.
Želite li da se hranite zdravo pobrinite se da deo pojedenog povrća i voća budu sirove biljke. Jedite slobodno hranu koja je kuvana na pari, dinstana ili pečena, samo pazite da hranu ne kuvate na vrlo jakoj vatri i da ne zagori (što je često slučaj s hranom pečenom na roštilju) jer dolazi do stvaranja materija koje izazivaju rak debelog creva. I kuvanje na jakoj vatri ili duže kuvanje može uništiti vitamine i fitonutrijente u hrani.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem