KOMBUHA ZA APSOLUTNE POČETNIKE

15.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 11020 | Autor: | 0

Napravite napitak koji vraća mladost, potamnjuje kosu, jača imunitet...

Kombuha pečurka je veoma poznata u svetu. Zovu je ruska, japanska, kineska i indijska čajna pečurka, dok je samo ime „kombucha” japanskog porekla. Čajnu pečurku zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da napitak od kombuhe vraća mladost, „pegla” bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.

Kombuha je građena u obliku višeslojne membrane i nije jestiva. To je debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste mase koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta. Ceo proces fermentacije se odvija u staklenoj tegli, i uz malo strpljenja može se lako proizvesti u svakom domu.

Najbolje je početi sa pripremom 2 litre čaja.

Potrebno:

Jedna 2 – 4 litarska posuda za kuvanje vode

Jedna veća staklena ili porculanska posuda

Gumica (za zatvaranje teglice)

Papirnata salveta

Priprema:

Potrebno je skuvati 2 litre čaja. Kad kombuha naraste i počne da se razmnožava, biće potrebne veće količine tečnosti.

Na dva litra potrebne su 3 filter vrećice čaja ili 2 čajne kašičice, ukoliko se upotrebljava čaj iz rinfuze. Ostaviti da odstoji 15 minuta. Čaj procediti odnosno izvaditi filter vrećice. Dodati oko 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego što se ohladi. Promešati čaj tako da se šećer potpuno rastopi.

Ohladiti čaj da bude mlak, s obzirom da kultura ugine ukoliko se stavi u prevruć čaj.

Nakon toga čaj uliti u teglicu ili porculansku posudu u kojoj se nalazi kombuha (posuda ne sme da bude metalna, jer stvorene kiseline mogu reagovati s metalom).

Ukoliko čaj pravite prvi put, dodajte tečnost koju ste dobili zajedno s kulturom. (Za sve sledeće pripreme uvek sačuvati dovoljno kombuha napitka, da biste dodali oko 10% količine u novi napitak.) Staviti živu kombuhu u tečnost.

Pokriti otvor posude pamučnom maramicom, papirnatim peškirom ili sličnom laganom tkaninom da bi bila zaštićena od zagađivača i mušica. Pričvrstiti gumicom. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući da vazduh cirkuliše, kako bi kultura mogla da diše.

Fermentacija uobičajeno traje 4 – 12 dana, zavisno od temperature. Kombuha se može piti već posle 3 dana, ali što duže stoji to je jača, ali i kiselija. Preporučuje se uzimati ga do 3 puta dnevno – ujutro, popodne i uveče. Kombuha kulturi je potrebno toplo i mirno mesto i ne sme se pomerati. Temperatura čaja ne sme pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je između 23° i 27° C.

Kombuhi nije potrebna svetlost tako da se može držati u polumraku, ali nikako na suncu.

Napitak je u početku sladak, ali se ova slatkoća gubi kako se šećer razgrađuje. U isto vreme počinje se razvijati kiseli ukus, kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoće u kiselost. Ukoliko više volite blago slatki napitak, čaj pijte u prvih nekoliko dana, a potom ga napravite iz početka i dodajte ga preostaloj tečnosti kombuhe.

Svaki 2 – 3 put kada se dodaje novi čaj potrebno je gljivu nežnim dodirima i čistim rukama izvaditi i položiti na porculanski tanjir i mlakom vodom je oprati i odmah vratiti u čaj.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem