PILULE ZA SPAVANJE POBOLJŠAVAJU PAMĆENJE

18.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1148 | Autor: | 0

Omogućavaju mozgu da organizuje i skladišti sećanja


Pilule za spavanje mogu da vam poboljšaju pamćenje. Nasuprot mnogobrojnim ranijim istraživanjima koja su tvrdila da su zapravo štetni po zdravlje, najnovija istraživanja sada kažu da neki sedativi ipak imaju korisne efekte.
Naučnici tvrde da su otkrili mehanizam koji omogućava mozgu da organizuje i skladišti sećanja, a otkrili su da obični lekovi za spavanje koji sadrže supstancu zolpidem poboljšavaju taj proces. Nadaju se da će ovo otkriće omogućiti nove terapije za poboljšanje pamćenja namenjene starijim osobama i obolelima od demencije. Vodeća naučnica istraživačkog tima psiholog dr Sara Mednik kaže da najobičnije pilule za spavanje mogu poboljšati pamćenje.
Prethodna istraživanja su ukazivala da sedativi mogu značajno povećati šansu za pojavu demencije. Penzioneri koji su koristili “benzodiazepane”, u koje spadaju “temazepam” i “diazepam”, imali su 50 odsto veće šanse za razvoj ovog oboljenja. Međutim, poslednja istraživanja koja su koristila i placebo pilule u kontrolnim grupama i koja su pratila raspoloženja, pospanost i memoriju ispitanika ustanovila su da “zolpidem” bitno poboljšava kvalitet sna i verbalnu memoriju.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem