VEROVALI ILI NE: UGLJENI HIDRATI TOPE KILOGRAME

22.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 3729 | Autor: | 0

Pravi izbor su quinoa, ječam i bulgur
Svima je jasno da kolači, krofne, slatkiši pa i hleb od belog brašna ne nude potrebne hranjive materije. Ali na raspolaganju su nam i ugljeni hidrati koji su bogati proteinima, vitaminima i mineralima, a nude i potrebna vlakna, što pomaže odžanju osećaja sitosti. Izbor je ograničen, ali ipak dovoljan da svako pronadje ugljene hidrate po svojoj meri.

Quinoa
The Food and Agricultural Organization Unedinjenih nacija proglasila je 2013. 'Međunarodnom godinom Quinoe', pozivajući se na činjenicu da je njeno zrno ispunjeno vlaknima, proteinima, antioksidansima i za srce zdravim mastima. Kuvajte je kao prilog ili ubacite u smesu za mesne ćufte.

Ječam
Ječam sadrži topiva vlakna koja pomažu u održanju zdrave vrednosti holesterola u krvi. Osim toga, ječam je odličan za održavanje osećaja sitosti. Dobar je za doručak, kao kaša obogaćena suvim voćem.

Celovito zrno pšenice
Celo, neprerađeno zrno pšenice je moćan izvor gvoždja, vitamina B, magnezijuma, cinka, i vlakana. Odlično je u kombinaciji s čilijem od crnog pasulja.

Bulgur pšenica
Bulgur je prerađena, delimično kuvana pšenica koja zbog toga ne zahteva dugo kuvanje. Uz ugljene hidrate nudi priličnu količinu proteina i vlakana i tako olakšava varenje. Za promenu dodajte u kuvana zrna djumbir i pomorandžu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net