PROTIV GOJAZNOSTI ZABRANOM REKLAMIRANJA

25.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 861 | Autor: | 0

Kanadjani uvode rigorozne mere za zaštitu najmlađih
Kako bi se izborili sa sve većim problemom gojaznosti kod dece i adolescenata, grupa kanadskih istraživača predlaže zabranu bilo kakavog reklamiranja hrane i pića usmerenog na mlađe od 17 godina.
Istraživači Univerziteta u Alberti nedavno su u listu Public Health Policy objavili apel kojim ukazuju na činjenicu da je reklamiranje hrane proteklih godina dovelo do povećanja broja gojazne dece. Prošlog septembra kanadski statističari su saopštili da 31 posto dece u Kanadi, u dobu između pet i 17 godina, ima višak kilograma.
Istraživači su na izradi preporuka saradjivali sa vodećim svetskim stručnjacima za gojaznost, a navode i da su brojna istraživanja dokazala vezu između reklamiranja nezdrave hrane i gojaznosti. Takođe, oni su primetili i da reklamiranje znatno utiče na izbor hrane kod dece.
Zbog toga su počeli da se zalažu za zabranu bilo kakvog reklamiranja hrane i pića kanadskim maloletnicima. Smanjena izloženost reklamama nezdrave hrane nije jedino rešenje, ali istraživači veruju da će pomoći donošenju odluka povoljnijih za zdravlje.
Derek Nighbor, viši potpredsednik udruženja Food and Consumer Products of, koje zastupa kanadske proizvođače, tvrdi da su ovakve vrste zabrane isuviše nezgrapne i teško se mogu sprovesti.
"Reklamiranje je samo jedan deo čitavog niza pitanja koja utiču na dečiju gojaznost, koja je kompleksan problem", rekao je Nighbor.
Bilo je prilično teško za zdravstvene stručnjake da donesu zaključke o sveukupnom uticaju zabrane reklamiranja hrane. Težina je komplikovan problem, a sklonost ka gojaznosti u detinjstvu utiče mnogo više od reklama za zašećerene žitarice ili obrok sa visokim udelom masti.
U Quebecu, gde su reklame namenjene deci mlađoj od 13 godina zabranjene, konzumiranje brze i nezdrave hrane je najniže u Kanadi, dok je sveukupna konzumacija voća i povrća najviša u zemlji.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net