KAFA ČUVA JETRU

26.03.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2672 | Autor: | 0

Omiljeni napitak ublažava negativno delovanje alkohola


Novo istraživanje naučnika iz Finske je pokazalo da kafa može da zaštiti zdravlje jetre kod osoba zavisnih od alkohola. Alkoholizam kao hronična zavisnost od alkohola može da izazove niz zdravstevnih problema, uključujući i cirozu jetre, odnosno stanje u kojem dolazi do propadanja tkiva jetre i značajnog slabljenja njenih funkcija.
"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da osobe koje prekomerno konzumiraju alkohol mogu u određenoj meri da zaštite zdravlje jetre konzumiranjem kafe", preneo je MyHealthNewsDaily izjavu vodje istraživanja dr Onnia Niemele.
U istraživanju je učestvovalo 19000 žena i muškaraca u dobu od 25 do 74 godine. Svi učesnici su ispunjavali anketu koja je sadržala pitanja o učestalosti konzumiranja kafe i alkohola.
Muškarci koji su često pili alkohol, više od 3,5 alkoholna pića dnevno, imali su povišen nivo enzima GGT, koji ukazuje na to da su prisutna oštećenja jetre.
Muškarci koji su uz to pili više šoljica kafe dnevno imali su za 50% manji nivo enzima GGT, što ukazuje na to da kafa može ublažiti negativno delovanje alkohola na jetru.
Zanimljivo je da nije pronadjena nikakva povezanost konzumiranja alkohola i kafe kod žena. Naime, kod žena koje prekomerno unose alkohol, nivo GGT enzima se nije smanjivao, bez obzira na konzumiranje kafe.
Iako kafa može da smanji negativno delovanje alkohola, to ne znači da se ne treba obratiti stručnjaku u slučaju zavisnosti od alkohola, jer je to stanje koje treba lečiti, a većini je tada potrebna stručna pomoć.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem