’VINOM BOGA GROMA’ PROTIV KANCERA I AUTOIMUNIH BOLESTI

AKTUELNO | Pregleda: 9614 | Autor:

Kineska biljka lei gong teng uništava ćelije rakaU stručnom časopisu Science Translational Medicine objavljeno je da lei gong teng, (Tripterygium wilfordii Hook.f) biljka poznata i pod imenom 'vino boga groma', sadrži barem jedan jedinstveni sastojak koji je navodno u stanju da za 40 dana u potpunosti očisti organizam od raka.
Naučnici s University of Minnesota's Masonic Cancer Center otkrili su da ubrizgavanjem ekstrakta Tripterygium wilfordiija miševi oboleli od raka gušterače doživljavaju potpuni oporavak za manje od pet nedelja.
Lei gong teng deluje tako dobro, smatraju oni, pre svega zbog triptolida, aktivnog diterpenoida za koji su neka prethodna istraživanja pokazala da ima široko antikancerogeno delovanje. Tim stručnjaka uspeo je da izoluje triptolid i napravi rastvor koji je ubrizgavan miševima nešto više od mesec dana, što je bilo dovoljno da se životinje izleče od raka.
'Biljka je neverovatno snažna u ubijanju ćelija raka. Gledajući miševe svaki dan, moglo se jasno videti da je tumor sve manji i manji, i da je na kraju nestao', rekao je Ašok Saluja iz pomenutog znanstvenog centra.
Još 2007. godine su i naučnici s američkih univerziteta Yale i Columbia utvrdili da triptolid podstiče apoptozu ćelija raka, tj. programiranu smrt ćelije. Niz drugih istraživanja je uvek ponovo ukazivao na snažno antikancerogeno delovanje triptolida, koji se pokazao dobrim i u lečenju agresivnog tumora prostate.
'Triptolid je diterpenoid izolovan iz kineske biljke Tripterygium wilfordii Hook.f, ima antitumorsko delovanje na široku lepezu solidnih tumora', napisali su naučnici s University of Texas MD Anderson Cancer Center.
Ova biljka se pokazala uspešnom i pri ublažavanju autoimunih bolesti, kao što su reumatoidni artritis i sistemski eritemski lupus.

Komentari