KOJI INSEKT NAJJAČE GRIZE?

05.08.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 2672 | Autor: | 0

„Ose ratnice“, „metak mravi“ i „soko tarantule“ na vrhu top liste


Istraživača Džastina Šmita, insekti su ugrizli toliko puta da je odlučio da napravi skalu bola, kako bi rangirao ugrize.
Njegova skala varira od nula do četiri, gde je jedan minimalna reakcija na ugriz, a četiri najgori bol koji se može zamisliti.
Šmit je objasnio da ugriz jačine jedan izaziva oštar bol, ali ne toliki da biste ispustili piće iz ruke. Ugriz jačine četiri opisao je kao udar 20 hiljada volti.
- Ne samo da biste ispustili piće, već bi vas naterao da ga bacite preko sobe - rekao je Šmit, i dodao da „mrav metak ima najsnažniji ugriz s kojim se susreo“.
- Takav ugriz vas natera da legnete i želite da umrete. Samo vrištite od bola i agonije. Za razliku od njega, ugriz vatrenog mrava je mnogo manje bolan. Oni imaju oštar i probadajući ugriz. Prva reakcija je da se počešete i oterate bol. To je sve što vam se može desiti - kaže Šmit.
Prema njegovoj skali, vatreni mrav ima najmanje bolan ugriz, dok su pčele i bumbari ocenjeni sa dva. „Ose ratnice“, „metak mravi“ i „soko tarantule“ ocenjeni su sa četiri.
Šmita je do sada ugrizlo više od 150 različitih insekata dok je putovao svetom, ali on tvrdi da ga to uopšte ne brine, budući da njihovi ugrizi nemaju trajan uticaj.
Top 10 najbolnijih

Vatreni mrav - 1 (bol traje dva do četiri minuta)
Pčela - 2 (bol traje do 10 minuta)
Bumbara - 2 (bol traje do pet minuta)
Evropska osa - 2 (bol traje četiri do 10 minuta)
Plišani mrav - 3 (bol traje do pola sata)
Mrav žetelac - 3 (bol traje od jednog do osam sati)
Papirna osa - 3 (bol traje pet do 15 minuta)
Osa ratnica - 4 (bol traje do 2 sata)
Tarantula soko - 4 (bol traje do tri minuta)
Mrav metak - 4 (bol traje 12 do 24 sata).

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem