NOVO STANJE SVESTI – DISANESTEZIJA

03.10.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 833 | Autor: | 0

Jedan od 500 pacijenata probudi tokom hirurškog zahvata

Novo istraživanje pokazuje da se jedan od 500 pacijenata probudi tokom hirurškog zahvata. Srećom, velika većina tada ne oseća bol.

Noćne more nekih ljudi se ostvare jer se na operacionom stolu probudi jedan od 500 pacijenata.

Kad pacijente pitaju da li se sećaju ičega sa operacije, mnogi kažu da su bili svesni da se nešto događa.

Dobra je vest da ima jako malo njih koji pri tom iskuse neprijatnost. Većina je u stanju 'treće svesnosti', pri kojoj su jedva svesni šta se dogadja, i što je najvažnije, ne osećaju bol.

Ovo tvrdi profesor Jaideep Pandit, anesteziolog sa Univerziteta Oksford koji je pregledao niz istraživanja na ovu temu. Pokazalo se da u se jedan od 500 pacijenata seća nečega s operacije.

Međutim, profesor Pandit je ustanovio da tek jedan od 15.000 samoinicijativno spomene svoje iskustvo lekaru. To potvrđuje da pacijenti tokom takvog 'buđenja' ne osećaju bol. Njegov argument podupire istraživanje tokom kog su pacijenti uspavani, tj. paralizovani u potpunosti izuzev jedne ruke.

Trećina pacijenata je bila dovoljno budna da je mogla da pomera prste, ali niko od njih to nije učinio dok ih lekari nisu zamolili. Ovo stanje svesti profesor je nazvao 'disanestezija'.

'Ono što je vrlo moguće pred nama je treće stanje svesti - kod kojeg je pacijent sasvim sigurno svestan događaja, ali ovo ga ne zabrinjava, posebno zato jer ne oseća bol', rekao je prof Pandit.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem