NOVI SKANDAL U EVROPI - OTROVI U KOZMETICI I DEČJIM IGRAČKAMA

21.10.2013 | AKTUELNO | Pregleda: 1520 | Autor: | 0

Proizvođači koriste materijale koji uzrokuju rak, astmu, alergije, neplodnost i rađanje dece s defektimaEvropska komisija pod pritiskom industrijskog lobija odlaže objavljivanje izveštaja o štetnosti takozvanih ometača endokrinog sistema, uprkos činjenici da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predstavila početkom ove godine alarmantan izveštaj o uticaju hemikalija na hormonske poremećaje i zdravlje ljudi.
SZO upozorava da ove opasne materije, sa kojima smo svakodnevno u dodiru, mogu da prouzrokuju rak, astmu, alergije, neplodnost i rađanje dece s defektima. Reč je o hemijskim jedinjenjenjima koja se koriste za pravljenje dečjih igračaka, PVC stolarije i podova, kontrolnih ploča automobila, pa čak i kreditnih kartica, flaša, limenki, sunčanih naočara.
U istom izveštaju se navodi da ljudskom zdravlju jako štete i pesticidi koji se koristi u poljoprivredi i da postoje značajni dokazi njihove povezanosti s rakom prostate kod muškaraca. SZO ističe da ta jedinjenja imaju loš uticaj na čovekove hormone i da je zabrana tih jedinjenja možda jedini način da bi se zaštite sledeće generacije.
Testovi Romanskog udruženja potrošača u Švajcarskoj pokazali su da neki kozmetički preparati sami po sebi nemaju štetno dejstvo, ali da kada se koriste kombinovano tokom jednog dana, nedelje ili života - mogu da proizvedu takozvani koktel efekat koji često narušava hormonsku ravnotežu u organizmu. Testirajući 66 kozmetičkih proizvoda ovo udruženje došlo je do zaključka da su najmanje opasni proizvodi koji se spiraju vodom kao gelovi za tuširanje, sapuni i šamponi.
- Gospođo, svakog dana 75 do 100 grama kozmetike dolazi u kontakt sa vašom kožom - losion za telo, šampon, puder, karmin, lak za nokte... Vi, gospodine, ne okrećite stranicu - vi upotrebljavate šampon, pastu za zube, dezodorans i sapun, zar ne? Ukupno 80 grama kozmetike dnevno - piše u upozoravajućem tekstu Udruženja romanskih potrošača.
Ovo udruženje kontaktiralo je 29 proizvođača u vezi sa 100 higijensko-kozmetičkih proizvoda. Postavili su im pitanje o upotrebi najspornijih 17 supstanci koje ometaju endokrini sistem. Tabela koju u sastavili od odgovora proizvođača koristan je vodič kroz police u prodavnicama kozmetike.
Među proizvođačima koji su prozvani da u proizvodnji koriste materijale opasne po zdravlje našli su se i najpoznatiji svetski brendovi. Spisak je ogroman, a da li će kompanije žrtvovati nešto profita zarad zdravlja ljudi ili će se potrošači sami mobilisati, ostaje da se vidi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem