KAŠALJ, MUČNINE, GLAVOBOLJE…

13.01.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 7462 | Autor: | 0

Zašto su neke bolesti još gore ujutro?Većina nas očekuje da ćemo se ujutro osećati najbolje - osveženi i spremni za novi dan. Ipak, često doživljavamo suprotno. Proučite stanja koja su u svom punom zamahu ujutro, i šta možete da učinite da smanjite simptome.

Kašalj

Iritacije izazvane refluksom kiseline su čest uzrok jutarnjeg kašlja. Ležeći položaj u kojem spavamo omogućava da kiseline putuju iz želuca u jednjak i gornje disajne organe, a iritacija izaziva snažan poriv za kašalj. Izbegavajte jake obroke uveče.
Ako patite od hroničnog jutarnjeg kašlja, posetite lekara jer refluks može biti znak da ventil na ulazu u želudac ne radi ispravno i može dovesti do pretkanceroznih promena u ćelijama sluznice jednjaka.
Određeni lekovi, (npr. protiv visokog krvnog pritiska), mogu izazvati jutarnji kašalj. Jedna od teorija objašnjava da taj lek zaustavlja razgradnju proteina, što može učiniti refleks za kašalj osetljivijim. Kašalj se može razviti nekoliko meseci nakon početka uzimanja lekova.
Pušači su skloni jutarnjem kašlju jer su kod njih fine strukture u disajnim putevima, koje obično uklanjaju sluz i štetne čestice, oštećene. Tokom spavanja te čestice se skupljaju u plućima, i nakon buđenja kod pušača se aktivira refleks kašlja. Jutarnji kašalj izaziva i curenje nosa, kada se sluz skuplja u grlu, kao rezultat prehlade, gripa, alergija ili čak trudnoće.

Giht
Giht je stanje kada mokraćna kiselina, stvorena razgradnjom purina koji se nalaze u određenoj hrani i piću, formira igličaste kristale koji se naseljavaju u zglobovima i izazivaju bolove i otoke.
Studije pokazuju da će do napada gihta verovatno doći u kasnijim noćnim ili ranim jutarnjim satima.
Moguće je da se upalni proces pogoršavaju tokom noći kada su zglobovi hladniji. Nivo kortizola u organizmu koji ima protivupalna svojstva, najniži je upravo pre zore. Da biste sprečili jutarnji napad, popijte čašu vode pre spavanja i držite čašu vode uz krevet budući da dehidratacija podstiče giht.
Dehidratacija povećava koncentraciju mokraćne kiseline u krvi i izaziva stvaranje kristala u zglobovima. Nesteroidni protivupalni lekovi mogu smanjiti bol i upalu.

Upalna bolest creva
Upalna bolest creva, poznatija pod svojom engleskom skraćenicom IBD (inflammatory bowel disease), izaziva niz simptoma, uključujući grčeve u stomaku, nadutost, zatvor i proliv. Takozvani jutarnji akutni proliv nakon buđenja je čest problem. Osobe s IBS-om često ujutro imaju viši nivo hormona kortizola nego zdravi ljudi, pa su im simptomi pogoršani.
Jutarnji proliv se može smanjiti izbegavanjem alkohola i gaziranih pića noću. Pomaže i manji unos kofeina i ishrana s malo masnoća.

Glavobolja
Polovina migrena počinje u jutarnjim satima, a glavobolje znaju često da probude iz sna. Odgovorno je nekoliko faktora: od četiri do osam sati ujutro nivo prirodnih lekova protiv bolova, endorfina i enkefalina, je na najnižem nivou.
Istovremeno adrenalin se luči u većim količinama, pa može podstaći napad migrene koja je povezana sa slabijom snabdevenošću krvlju.
Osobe s hroničnom opstruktivnom bolešću pluća često se žale da pate od teških glavobolja u jutarnjim satima. Tokom noći, naime, ne dišu dovoljno duboko, što izaziva povećanje nivoa ugljen dioksida i pad nivoa kiseonika. Biće lakše ako ležite na jastucima, čime ćete smanjiti pritisak u grudima i olakšati disanje.

Depresija
Osobe koje pate od depresije često će se probuditi s osećajem potištenosti i teskobe koji su najgori ujutro. Psihijatri kažu da tokom dana može doći do dramatičnih razlika u raspoloženju.
Jedna od teorija povezuje to s nivoom kortizola, koji bi trebao da raste ujutro. Osobe koje pate od depresije ne mogu osetiti taj talas jer kod njih nivo kortizola ne varira.
Iako je to prva stvar koju osoba s depresijom može odlučiti, nije pametno ostati u krevetu, jer to samo izaziva poremećaje u prirodnom ciklusu tela.

Bol u grlu
Svaka upala grla, bilo da je izazvana virusom bilo bakterijskom infekcijom, najgora je ujutro, budući da se tokom noći isuši osetljiva sluznica koja oblaže usta i disajne puteve.
Bol u grlu može biti izazvan toplim i suvim vazduhom u spavaćoj sobi. Smanjite grejanje tokom noći i stavite ovlaživač vazduha u spavaću sobu jer je dodatna vlaga u vazduhu jedan od najboljih načina za borbu protiv jutarnjih problema s grlom. Udisanje pare iz posude tople slane vode takođe može da pomogne.
Pušenje i neka zdravstvena stanja poput apneje takođe mogu da izazovu jutarnji bol u grlu.
Ponekad čaša vode ili soka može pomoći da podmažete grlo. Pokušajte kombinacijom vruće vode i malo meda. Med će ukloniti višak sluzi.

Bol u leđima
Jedna od tri osobe pati od bolova u leđima i vratu nakon prospavane noći. U većini slučajeva bol je izazvan lošim držanjem ili spavanjem na premekanom dušeku. Ortopedi savetuju da uložite u kvalitetniji dušek budući da mekan ne podržava anatomski ispravan položaj kičme.
Osobe s osteoartritisom u kičmi često ujutro pate zbog velikog bola u leđima pa su im potrebni sati da budu potpuno pokretni bez bola. Razlog je nakupljanje upalnih hemikalija u zglobovima tokom mirovanja. Danju se krećemo pa se upalni agensi nestaju.

Jutarnje mučnine
Usprkos imenu one se ne događaju samo ujutro, iako su za većinu žena najgore u to doba dana.
Mučnine u trudnoći izaziva udar hormona HCG-a koji se normalno izlučuje u urinu, a tokom sna raste i dostiže najviši nivo ujutro. Pokušajte da ustanete polako i izbegavajte uzimanje tečnosti na prazan želudac, jer to povraćanje čini verovatnijim.
Đumbir može da olakša mučninu, konzumiran kao svež koren u čaju, kapsulama ili u kvalitetnom keksu od đumbira.
Nedostatak vitamina B6 može pogoršati jutarnje mučnine, budući da taj vitamin pomaže telu da metaboliše određene aminokiseline. Kada ga nema te aminokiseline se ne razgrađuju delotvrno, što dovodi do teških jutarnjih mučnina.

Fibromialgija
Nije poznato šta utiče na ovo stanje, iako se povezuje s preosetljivošću živaca. Glavni znaci fibromijalgije su snažni i rašireni bolovi u mišićima koji su najnaglašeniji u vratu i ramenima, izrazita iscrpljenost i, u većini slučajeva, teškoće sa spavanjem. Fibromialgija može delovati kao bolest zglobova, ali bolovi se zapravo pojavljuju u susednim mišićima, vezama (ligamentima) i tetivama.
Pacijenti se često ujutro žale na bol i ukočenost koja može trajati satima. To može biti posledica raznih faktora, poput kočenja mišića tokom spavanja i nivoa kortizola. Mirovanje je najgora stvar koju možete učiniti. Ustanite i krećite se, čak i ako vas to boli.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem