DISANJE UMESTO TERAPIJE

22.01.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 952 | Autor: | 0

Izbacuje čak 70 posto toksina, povećava koncentraciju i percepcijuPosvećivanje pažnje disanju posebno je važno u stresnom okruženju u kojem većina nas živi, jer se svaka trauma prvo odražava upravo na disanje. Zato treba promenti obrazac disanja, objašnjava dr Fadel Zeidan, sa Univerziteta u Severnoj Karolini.
Telo se disanjem rešava 70 posto toksina, tako da ako ne dišete pravilno, onemogućavate taj proces. To u krajnjem nivou može dovesti do bolesti. Pravilno disanje oslobađa telo i um od napetosti, jer kad je telo pod stresom, kad smo uplašeni, zabrinuti ili ljutiti, telo se stegne, mišići se napnu, a disanje postaje pliće.
U takvim trenucima telo ne dobija optimalnu količinu kiseonika. Pravilno disanje, s druge strane, dobro je i za mentalno i za emocionalno zdravlje. Duboki dah povećava koncentraciju i moć percepcije. Duboko disanje povećava i osećaj samopouzdanja, a duboku opuštenost tela koju stvara prati i osećaj nutrašnjeg mira.
Kako biste iskusili sve dobrobiti pravilnog disanja dovoljno je započeti s praćenjem disanja samo 10 do 20 minuta na dan, a kad usvojite tehniku pravilnog disanja, ona će vas slediti gde god bili i što god radili.
Učenjem pravilne tehnike disanja smanjuju se i simptomi bolova u grudima koji često prate napade panike. Pravilno disanje umiruje i druge simptome napada panike jer skreće pažnju s spoljnih nadražaja na ono najvažnije - dah.

Naučite da dišete u pet koraka
Udobno se smestite, sklopite oči i svu pažnju usmerite na udah i izdah.

1. Pravilan položaj
Sednite ravnih leđa, ali opušteno. Oslonite se na naslon stolice, a stopala neka budu na podu. Možete i leći i opustiti ruke i noge.

2. Tehnika
Zatvorite oči i fokusirajte se na to kako dah ulazi u vaše telo i kako izlazi iz njega. Osetite kako putuje telom, osetite kako se grudni koš širi i stomak podiže napred.

3. Pažnja
Ako vam um odluta, samo ga vratite na dah. Ne kritikujte sebe, mislima je u prirodi da lutaju. Samo ih svaki put vratite, odnosno usmerite na dah.

4. Što ako se um ne smiruje?
Um vam može i ne mora biti miran. Što god da se dogodi, samo posmatrajte i nežno vraćajte pažnju na disanje.

5. Kraj vežbe
Nakon desetak minuta (može i duže) polako otvorite oči. Ostanite mirni i osetite šta se događa u telu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem