DA LI ĆE TAMNE KRIŠKE JABUKA POSTATI PROŠLOST

24.01.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 2477 | Autor: | 0

GMO voće koje ne oksidira gaji se na test parcelama u SADJabuke menjaju boju tokom procesa nazvanog „enzimsko tamnjenje”. Kad je unutrašnjost ploda izložena kiseoniku, tada taj kiseonik reaguje sa enzimom koji izaziva tamnenje jabuka.
Trikovi kojima se to može sprečiti su dodavanje soka limuna ili, ako se radi o većoj količini hrane, dodavanjem kalcijum askorbata. (To je ono što McDonald’su omogućava prodaju sečenih jabuka u vrećicama.) Australijski naučnici su, međutim, došli do ideje kako da spreče da sečene jabuke potamne bez skupih hemikalija. Umetnuli su brojne kopije gena za proizvodnju enzima u genom jabuke, i utvrdili da oni ugase ceo proces stvaranja enzima. A bez oksidacijskih enzima nema ni tamnjenja. Jedna kanadska firma licencirala je tehniku proizvodnje jabuka otpornih na tamnjenje, a već su krštene kao „Arctic” jabuke, jer da su „večno bele”. Proizvođač na istoimenom sajtu reklamira svoje jabuke navodeći sve prehrambene koristi koje ovo voće ima uz direktan udarac na glavnu ciljnu grupu - decu. Kako navode najmlađi će konačno pojesti celu jabuku, jer ona neće postati neprivlačno smeđa. Takođe napominje se da je ovo idealno rešenje za školske kuhinje... Dve varijante koje su licencirane za sada su Zlatni delišes i Greni Smit.
Preliminarna istraživanja američkog Ministarstva poljoprivrede utvrdile su da su „Arctic” jabuke bezazlene kao i obične jabuke. Zato je dato zeleno svetlo gajenju jabuka na test parcelama u Njujorku i Vašingtonu.
Neki se protive genetskim modifikacijama i ne žele promenjene jabuke u voćnjacima i lancu ljudske ishrane. Drugi smatraju da će takve jabuke privući decu na zdravi obrok, što je i karta na koju igraju proizvođači.
Ako jabuke budu odobrene za konačnu upotrebu, verovatno tokom sledećih meseci, ipak će do polica u prodavnicama Amerike stići tek kroz nekoliko godina.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem