DA LI ZAISTA ZNATE ZAŠTO JABUKE NE TREBA LJUŠTITI?

21.02.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 2669 | Autor: | 0

U kori se nalaze vlakna, vitamini i antikancerogena jedinjenja


Jabuke spadaju u najraširenije i najomiljenije voće, a u prilog im ide činjenica da ih je dovoljno samo dobro oprati pre jela. Ipak, mnogi ne vole koru pa jabuku radije ljušte, čime prave veliku grešku.
Srednja jabuka s korom sadrži 4,4 grama vlakana, a bez nje tek 2,1 gram. Huffington Post piše da ta količina ne pokriva dnevnu dozu koja je potrebna telu, oko 3 grama.
Takođe, jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 jedinica (IU) vitamina A. Čim je oljuštite, ta količina pada na 6,4 miligrama vitamina C i 61 vitamina A.
Još jedna dobrobit jabuke s korom je to što pozitivno utiče na disanje zahvaljujući kvercetinu. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolju funkciju pluća zahvaljujući učincima kvercetina. Ovo jedinjenje može da utiče i na pamćenje. Rezultati istraživanja iz 2004. godine ukazuju da se antioksidanti mogu izboriti protiv oštećenja tkiva u mozgu koja su pak povezana s Alchajmerovom bolešću i sličnim degenerativnim problemima.
Na Univerzitetu Kornel je 2007. godine zaključeno da jedinjenja pod nazivom triterpenoidi u kori jabuke mogu da spreče ili ubiju ćelije raka u laboratorijskim kulturama. Istaknuto je da se to posebno odnosi na jetru, debelo crevo i ćelije raka dojke.
Takođe, jedna jabuka na dan pomaže u održavanju vitke linije. U kori se nalazi ursolična kiselina koja pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem