MEDITACIJA ZAUSTAVLJA ŽUDNJU ZA HRANOM

27.02.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 1666 | Autor: | 0

Stres može da izazove lažni osećaj gladi koga je lako savladati samokontrolom


Ljudsko telo na stres može da reaguje na različite načine, a jedan od njih je i žudnja za masnom i slatkom hranom. Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Eating Behaviors, otkriva da svakodnevna meditacija može sprečiti nastanak i pomoći u svladavanju žudnje za hranom.
U istraživanju je učestvovalo 70 gojaznih muškaraca i žena u dobu od 18 do 75 godina. Oni su meditirali 8 minuta dnevno u razdoblju od 8 nedelja. Učesnici su naučili kako da meditiraju i kako da meditaciju upotrebe za smanjenje stresa, tuge i dosade.
Nakon nekog vremena je meditacija počela da daje rezultate. Kada su osetili žudnju za hranom, ispitanici su uspeli da preuzmu vlast nad svojim emocijama i kontrolišu lažni osećaj gladi.
Iako je samo mali broj učesnika smršao, bile su primente ređe promene raspoloženja i bolja kontrola nad vlastitim mislima.
"Meditacija sama po sebi nije dovoljna za mršavljenje", izjavila je vodja istraživanja prof. Šon N. Katerman, i dodala kako je " meditacija samo jedan korak u procesu mršavljenja jer omogućava da prepoznamo kada je u pitanju emocionalna, a ne fizička glad."

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem