GRANČICE U MLEVENOM BIBERU I KAFA OD SLATKOG KROMPIRA

17.03.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 1871 | Autor: | 0

Najveće prevare sa hranom odnose se na jeftine namirnice


Prevare na hrani su sve veći problem. Beskrupulozni proizvođači hrane dodaju jeftinije sastojke u proizvod (na primer suncokretovo ulje umesto maslinovog) i prodaju ga pod 'pravu stvar'. Nekada su se prevare uglavnom povezivale sa skupom hranom, ali su po pravilu sada prisutniji falsifikati jefitne hrane, poput pirinča i voćnih sokova.
Neke od najčešćih prevara s hranom otkriva Markus Lip, direktor za standarde hrane u američkoj Pharmacopei (USP).

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje ulazi u kategoriju najčešće falsifikovane hrane, posebno ekstra devičansko. Pokazalo se da proizvodi koji se prodaju pod etiketom maslinog ulja mogu da sadrže ulja soje, kukuruza, suncokreta, šarfanike, uljane repice, pa čak i svinjsku mast. Neki od tih proizvoda su pomešani s maslinovim uljem, dok u nekim slučajevima uopšte nema traga maslinovom ulju. Takva ulja posebno su opasna za alergične ljude, jer mogu da sadrže tragove kikirikija i lešnika.
Proverite datum berbe, ime proizvođača, zemlju porekla. Takođe tražite zaštićenu oznake porekla DOP (Protected Designation of Origin) na evropskim uljima ili pečat državnog certifikata. Organska ulja manje su podložna prevarama.

Med

Med, javorov sirup i druge prirodne zaslađivače lako je lažirati, pa u njega proizvođači dodaju fruktozni kukuruzni sirup ili običan tečni šećer.
Najbolje ih je kupovati direktno od proizvođača koji garantuju za svoj proizvod. I kad god imate opciju, kupujte organski med.

Začini
Tržište začina puno je prevara. Zabeleženi su slučajevi dodavanja olova u paprike, mešanja kurkume s pirinčanim brašnom, mleveni crni biber sadrži komadiće grančica i heljdinog brašna. Najviše je falsifikovan skupi šafran, koji je često obogaćen drugim cvećem kao što su neven ili čak drugim začinima poput luka u prahu ili kurkume. Jedno nezavisno testiranje u Velikoj Britaniji pokazalo je da 90 posto začina koji se prodavao kao šafran, nije bio njegovog porekla.
Držite se začina u komadu koje možete sami da sameljete. Što se tiče šafrana, pokušajte da pronađete šafran s oznakom DOP certifikata. Takođe, ako se cena začina čini izuzetno povoljnom da bi bila istinita, verovatno to nije pravi šafran.

Kafa
U mlevenu kafu često se dodaje slatki krompir, koren cikorije ili pržen pasulj.
Kao i sa začinima, bićete najsigurniji ako kupujete kafu u zrnu i sami je meljete.

Pirinač
U jednom slučaju falsifikovanja pronađen je pirinač napravljen od plastične smole i krompirovog skroba. Reč je o basmati pirinču kojeg je najlakše lažirati. Prinosi ovog pirinča su niski, vrlo je osetljiv na temperaturu, i bere se samo jedan mesec godišnje u podnožju Himalaja, a zatim se čeka devet meseci pre nego što krene u prodaju. Zato ne čudi da su zabeleženi brojni slučajevi prevare u kojima su druge vrste pirinča dugog zrna stavljene u pakete basmati pirinča. Pokazalo se da neki proizvodi sadrže samo 15 posto pravog basmati pirinča.

Voćni sokovi
Voćni sokovi podležu prevarama i lažnom marketingu. U sokove se umesto pravog voća kako je reklamirano neretko stavljaju samo voda, boja i slatke veštačke arome.
Voće je najbolje jesti celovito. Ako želite sok, napravite ga od svežeg voća.

Grčki jogurt
Nakon što je njegova popularnost naglo porasla, grčki jogurt postao je podložan lažnom marketingu. Proizvođači koji prodaju jogurt u 'grčkom stilu', u običan jogurt dodaju neku vrsta sredstva za zgušnjavanje poput želatina ili skroba, kako bi bio kremastiji. Ti proizvodi imaju manje proteina od grčkog jogurta, a koštaju gotovo isto.
Uvek proveravajte sastojke. Grčki jogurt sadrži samo mleko i mlečne kulture, i ništa više.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem