KETOGENOM DIJETOM PROTIV DEPRESIJE

01.04.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 2834 | Autor: | 0

Slično deluju i Atkinsonova i Paleo ishrana


Svi znamo koliko dobra ishrana može pozitivno da utiče na izgled i zdravlje uopšte. Naučnici su sada počeli da se ozbiljnije bave mentalnim aspektom nekih dijeta, i došli do zanimljivih saznanja.
Sve veći broj naučnika kaže da ketogena dijeta, vrlo slična Atkinsonovoj i Paleo, (koje su bogate mastima, a siromašne ugljenim hidratima), pokazuje obećavajuće rezultate kod lečenja depresije i bipolarnog poremećaja, prenosi Dejli mejl.
'To je sasvim novo polje, prvi radovi na tu temu izašli su tek pre nekoliko godina. Međutim, rezultati su neobično dosledni i pokazuju vezu između mentalnog zdravlja i kvalitetne ishrane', kaže Majkl Berk, profesor psihologije na Dekin univerzitetskoj školi medicine u Australiji.
Ketogena dijeta obično ograničava unos ugljenih hidrata maksimalno 50 grama dnevno. Prema rečima stručnjaka, najbolje je slediti pravilo 60/35/5, tako da 60 posto kalorija dolazi iz masti, 35 od proteina, a pet od ugljenih hidrata. Meso životinja koje se zdravo hrane, organski mlečni proizvodi, orašasti plodovi i avokado su na vrhu liste jer sadrže sve nabrojane kvalitete.
Doktor El-Malak, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Luisvilu, veruje da postoji snažna veza između ketogene dijete i mentalnog zdravlja. Na tu temu je napisao i knjigu Bipolar Depression i prošle godine objavio i rezultate dva istraživanja koja potvrđuju njegove teze.
'Jedna 32-godišnja žena iz San Franciska boluje od bipolarnog poremećaja, a s Atkinsonovom dijetom je počela pre tri godine. Primetio sam u roku dan ili dva značajne promene', rekao je doktor El-Malak.
Ketogena dijeta odavno se koristi kod epilespcije, a istraživanja pokazuju da njena primena može i za 90 posto smanjiti broj napada kod ovih bolesnika. Ova dijeta takođe pomaže kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, pa čak i kod karcinoma. Naučnici još nisu sigurni zašto.
Ketogeni i Atiknsov način ishrane prepoznali su i brojni selebriti, pa se tako hrane Dženifer Aniston, Demi Mur i Kim Kardašian.
Ipak, drugi su skeptični po pitanju takvog ovog načina ishrane i njegovog dugoročnog utecaja na telo. Ignorišući mentalne prednosti, ovaj deo stručne javnosti kaže kako, na primer, američki način ishrane već ima prevelik udeo belančevina i masti, a ovaj način procente još dodatno povećava. 'Ishrana s niskim udelom ugljenih hidrata i visokim udelom masti može dovesti do povećanja nivoa holesterola, glavnog pokazatelja bolesti srca i većeg rizika od raka', kaže doktor T. Kemble u svojoj knjizi The Low-Carb Fraud.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem