TAJ ČI, POMAGANJE DRUGIMA I AKUPUNKTURA ČINE NAS ZDRAVIJIM

03.04.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 968 | Autor: | 0

Arijana Hafington u knjizi „Napredak: Treće merenje redefiniše uspeh i stvaranje života u blagostanju, mudrosti i čudesa“ tvrdi da su drevna verovanja istinita


Pomaganje drugima učiniće vas zdravijim: Nedavna studija Unierziteta u Severnoj Karolini pokazala je kako su srećniji oni ljudi koji imaju svrhu u životu, posebno ako se radi o pomaganju drugima. Hedonistički oblik sreće svodi se samo na povećavanje užitka i smanjenje bola, dok su drugi manje „egocentrični“ oblici sreće bolji za vaše fizičko i psihičko zdravlje.

Akupunktura može da vrati balans vašem telu: Legenda kaže da ova tradicionalna kineska tehnika može da pomogne balansiranju cirkulisanja energije unutar vašeg tela. Bez obzira na to da li verujete u protok energije, nova studija objavljena u Archives of Internal Medicine pokazala je da je akupunktura dobar način rešavanja migrena, artritisa i ostalih hroničnih bolova. Istraživanje sprovedeno na 18 hiljada ispitanika pokazalo je kako je čak u nekim slučajevima akupunktura delotvornija od zapadnjačke medicine.

Treba nam podrška zajednice kako bismo napredovali: Tradicionalno budističko verovanje kaže da je zajednica ključna komponenta veselog, kvalitetnog i ispunjenog života. Istraživanje Univerziteta Brigam Jang i Univerziteta u Severnoj Karolini potvrdilo je ovo verovanje i zaključak je da je zdrav društveni život recept za dugovečnost.

Tai Či ublažava različita zdravstvena stanja: Harvard Women's Health Watch objavio je studiju u kojoj su dokazali kako ova drevna kineska veština pomaže u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih problema. Tai Či vam može pomoći ako bolujete od artritisa, imate slabu gustinu kostiju ili bolesti srca.

Meditacija će vam pomoći da se rešite stresa i otkrijete unutrašnji mir: Nauka je napokon dokazala pozitivan uticaj meditacije na ljudsko zdravlje. Istraživanje tima sa Medicinske škole Harvarda potvrdilo je da meditacija utiče na kontrolu stresa i funkcionisanje imunog sistema. Do takvog zaključka došli su posmatranjem ispitanika koji su bili izloženi velikom stresu i zatim praktikovali meditaciju.

Saosećanje je ključ za smislen život: Studija Univerziteta Emori potvrdila je da jedan oblik budističke meditacije podstiče sposobnost empatije u ljudima. Njenim praktikovanjem povećava se sposobnost iščitavanja emocija drugih iz njihovog izraza lica. Tako se podstiču pozitivne emocije u čoveku koje povoljno deluju na njegovo psihičko i fizičko zdravlje.

Prihvatanje onoga što ne možemo da promenimo smanjuje patnju: Univerzitet Dikin u Australiji radio je istraživanje na penzionisanim ispitanicima koji su živeli u domovima, jer ne mogu da funkcionišu bez asistencije drugih. Oni ispitanici koji su se suočili sa neizbežnim i prihvatili gubitak samostalnosti, pokazali su znatno veće životno zadovoljstvo. Istraživači su zaključili kako je adaptacija i aktivno prihvatanje onoga što se ne može promeniti bilo ključno za njihovu dobrobit.

Sve što nam treba je ljubav: Vrednost ljubavi u zdravom i veselom životu niko ne može opovrgnuti. Istraživači s Harvarda to su i potvrdili. Istraživanje koje je vodio psihijatar Džordž Vilant potvrdilo je da je okosnica veselog života zdrava ljubavna veza. On je objasnio da postoje dva stuba sreće, jedan je ljubav, a drugi je pronalazak načina života koji neće ljubav gurnuti u stranu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem