VIJAGRA, ČIPS, KESICE ČAJA I KOKA-KOLA NASTALI SU SLUČAJNO

29.04.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 1431 | Autor: | 0

Najznačajnija greška dovela je do revolucionarnog otkrića - penicilinaMnogi predmeti kojima posežemo gotovo svakodnevno, otkriveni su slučajno. Ispostavilo se da su neki proizvodi bez kojih se danas ne mogu zamisliti ni najskromnije prodavnice, samo proizvod greške, a do njih su naučnici došli dok su tražili alternativne načine da dobiju ono što im je u stvari bila misija.
KOKA-KOLA – Pokušavajući da naprave tonik za ljude koji su imali probleme sa upalama zuba, farmaceuti su probali tester i okrili da i nema neki loš ukus. Dodali su malo gazirane vode, i to danas predstavlja brend za koga malo ko nije čuo na planeti i vodećeg proizvođača gaziranih pića.
PENICILIN – Biolog Aleksandar Fleming (na slici u svojoj laboratoriji) je, ironično, bio u potrazi za „čudom od leka“, koji će moći da izleči razne bolesti. On je ostavio prljave laboratorijske posude kada je krenuo na odmor. Vratio se sa puta i otkrio da su sve bile pokrivena bakterijama, osim jedne čiji je deo bio „zaštićen“ plesni. Shvatio je da je taj deo blokirao bakteriju i da može da se iskoristi da se ubije širok spektar njih. Nastao je lek penicilin, jedan od najčešćih korišćenih antibiotika danas.
KESICE ČAJA – Datiraju od 1903. godine i bile su napravljene od ručno šivene svile. Tomas Saliven, američki trgovac kafom i čajem, slao je uzorke svojih proizvoda klijentima upakovane u limenke. Sve dok jednog dana nije došao do zaključka da bi bilo jeftinije da čajeve šalje u malim, ručno šivenim svilenim kesicama. Narudžbine su stizale, ne toliko zbog čaja, već zbog praktičnih kesica.
ČIPS – Priča o pronalasku čipsa vezana je za kuvara Džordža Kruma. On je 1853. godine bio kuvar u jednom restoranu u državi Njujork, kada je jedan kupac sve vreme vraćao tanjir sa prženim krompirom nazad, tražeći da mu budu delovi isečeni tanje i da se prže duže. Džordža je iritirao kupac, isekao je krompir na vrlo tanke delove, pržio ih dok se nisu zakrivili i posolio ih. Umesto da se ljuti zbog krompira, kupac bio oduševlen i tako pokrenuo revoluciju. Taj prvi čips nazvan je Saratoga, po gradu gde je i nastao.
VIJAGRA – Hemičari farmaceutske kompanije Pfizer razvijali su pilulu za lečenje kardiovaskularnih bolesti. Godine 1991, međutim, testirane osobe su prikazale i „čudne“ sporedne efekte u lečenju. Pilula, kasnije nazvana „vijagra“, odobrena je 1998. i pokazala se neuspešna za lečenje bolesti srca. Ali, efikasno leči erektilnu disfunkciju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem