DA LI JE KUKURUZNO ULJE BOLJE OD MASLINOVOG?

26.05.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 10524 | Autor: | 0

Snižava loš holesterol za 11 posto


Naučnici Biofortis Clinical Research-a su proučavali efekat ulja na 54 zdrave osobe 21 dan, tako što su im davali 4 kašike kukuruznog ili 4 kašike maslinovog ulja dnevno. Rezultat je pokazao da ulje od kukuruza smanjuje loš holesterol (LDL) za gotovo 11 procenata, dok je učinak ulja od malsina bio samo 3,5 odsto. Smanjenje ukupnog nivoa holesterola pomoću kukuruznog ulja iznosilo je 8,2%, u poređenju sa smanjenjem pomoću masinovog ulja od samo1,8%.
Zašto ta ulja različito deluju na smanjenje holesterola? Kukuruzno ima u sebi više fitosterola – grupe sastojaka koje se nalaze u ćelijskim membranama i pomažu blokadu apsorpcije holesterola u sistemu za varenje – nego maslinovo; 132mg u šoljici kukuruznog ulja u odnosu na 3mg u šoljici maslinovog. Međutim, maslinovo ulje pomaže usporavanje rada srca i snižavanje dijastolnog pritiska bolje nego kukuruzno.
- Oba ulja imaju pozitive efekte. Ljudi bi trebalo da se raznovrsno hrane, pa tako da koriste i oba ova ulja – kaže dr Kevin Kejki koji je rukovodio istraživanjem Biofortis Clinical Research-a.
- Najvažnije je da se unose nezasićene masti: 20 do 35 procenata dnevnih kalorija trebalo bi da dobijamo iz tih masti – dodaje Šeron Palmer, dijetetičarka iz Los Anđelesa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem