BOSILJAK UBLAŽAVA BOLOVE U ZGLOBOVIMA

17.06.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 3361 | Autor: | 0

Za razliku od sintetičkih lekova nema nuspojava


Istraživači na Britanskoj farmaceutskoj konferenciji u Mančesteru potvrdili su da unošenje koncentrovanog ekstrakta dve vrsta bosiljka - Ocimum americanum i Ocimum tenuiflorum - smanjuje oticanje zglobova do 73% i to u samo 24 sata.
"Procenili smo protivupalno delovanje obe biljke i ustanovili da veoma deluju slično kao diklofenak tablete (protivupalni lek koji se masovno upotrebljava u slučajevima artritisa)," rekao je Vaibhav Šinde, sa Puna farmaceutskog fakulteta u Indiji koji je i sproveo istraživanje.
Za razliku od sintetičkih lekova, kod bosiljka nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova izazvanih uzimanjem lekova.
Kao lekovita biljka, bosiljak je vekovima prisutan u narodnoj medicini, i može pomoći kod niza zdravstvenih tegoba:

Temperatura i prehlada
Kod groznica i visoke temperature pije se čaj od listova bosiljka, a veruje se da ovaj napitak može da zaštiti od malarije i denga groznice. Uvarak od lišća kuvanog u vodi ili mleku i uz dodatak kardamom praha snižava temperaturu.

Disajni poremećaji i kašalj
Uvarak od listova, meda i đumbira, i uvarak od lišća, karanfilića i kuhinjske soli je delotvoran, ali i samo žvakanje lišća ublažava rehladu i grip.

Bubrežni kamen
U slučaju bubrežnih kamenova, sok od lišća bosiljka i meda, ako se uzima redovno za šest meseci prirodnim putem će ubrzati njihovo izbacivanje preko urinarnog trakta.

Srce
Bosiljak umanjuje srčana oštećenja i slabost i snižava nivo holesterola u krvi.

Infekcije usta, ubodi insekata, kožni problemi, glavobolja
Sok od listova i svežeg korena ublažava upalne procese u ustima, smiruje iritacije od uboda insekata, pomaže i kod drugih poremećaja kože. Osušen, smrvljen i pomešan s uljem korisiti se kao pasta za zube. Pomešan s pastom od sandalovine deluje protiv glavobolje.

Bosiljak je lekovita i aromatična biljka koju, uz malo truda možete odgajati na terasi u saksiji ili u bašti. Cela biljka ima prijatan miris i aromu. Traži rastresita i plodna zemljišta. Uspešno se gaji i na peskovitim zemljištima ali uz redovno zalivanje i đubrenje. Voli sunčana i od vetra zaštićena staništa. Osetljiv je na niske temperature, ne voli ni zalivanje hladnom vodom. Zbog plitkog korena zahteva dosta vlage.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem