SMRZNUTI BROKOLI IMA ČETIRI PUTA VIŠE BETA-KAROTENA OD SVEŽEG

21.07.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 3915 | Autor: | 0

Voće i povrće na putu od proizvođača do kupca gubi prehrambene vrednosti


Smrznuto voće i povrće bogatije je zdravim vitaminima i antioksidansima. Šta više, smrznuti brokoli ima čak četiri puta više beta-karotena od svežeg, a smrznuta šargarepa ima tri puta više luteina i dvostruko više beta-karotena, kao i veće nivoe vitamina C i polifenola. Osim ovoga, naučnici koji su nedavno poredili prehrambene vrednosti svežih i smrznutih plodova, zaključili su i da nekoliko vrsta voća i povrća, poput malina i graška, imaju otprilike jednak nivo vitamina, bez obzira jesu li sveži ili smrznuti, piše details.com.
Tačno je da hrana postupno gubi prehrambene vrednosti dok putuje od proizvođača do potrošača, ali taj lanac je znatno duži za sveže voće u povrće nego za smrznuto. Naime, sveže voće i povrće po pravilu se drži u magacinu i do mesec dana pre nego što dospe na police supermarketa. Osim toga, prema studiji autora Grahama Bonvika, profesora primenjene biologije na Univerzitetu u Česteru, nakon što voće i povrće stigne u hladnjaču, gubitak prehrambenih vrednosti raste. Razlog tome verovatno je nastavak metaboličke aktivnosti biljaka i reakcije ćelija na kiseonik, pa čak i izlaganje veštačkoj smeni 'dana i noći'.
Nedavno sprovedeno istraživanje na univerzitima Rajs i Kalifornija pokazalo je da fluorescentna svetla u supermarketima i mrak u hladnjačama mogu da 'pokvare' biološki sat biljaka i one izlučuju manje nekih jedinjenja koje se uspešno suprotstavljaju karcinomu.
U tom slučaju smrzavanje može biti od velike koristi. Prema rečima profesora Bonvika, reakcije razgradnje značajno se usporavaju spuštanjem temperature i smrzavanjem povrća. Osim toga, kada se voće i povrće smrzne, prisutna voda u ćelijama se pretvara u led i usporava ili čak sprečava te procese kojima je potrebna prisutnost slobodne vode. A voće i povrće po pravilu se zamrzava vrlo brzo nakon branja, pa se tako u velikoj meri čuvaju prehrambene vrednosti.
Zbog svega toga, prema rečima naučnika, najbolje je voće i povrće konzumirati odmah nakon branja, ali ako nemate tu mogućnost, tada svakako treba u obzir uzeti ono smrznuto.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem