MALA BUBA VELIKA IRITACIJA

30.07.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 788 | Autor: | 0

Šta se događa u telu posle ujeda komarca


Da li ste se zapitali šta se događa u telu nakon ujeda insekata? Evo dogovora.

Pre ugriza
Znojite se, ali toplota vašeg tela i ugljen dioksid u dahu su pravi mamac za komarce, muve ili druge bubice. Mogu ih nanjušiti sa 150 metara. Iako muškarci oslobađaju više toplote i ugljen - dioksida, oni su i dlakaviji što ih donekle štiti od napasnika.

Tokom ugriza
Insekt se spustio na vašu kožu i ispituje teritoriju. Najzanimljiviji delovi su oni pored krvnih sudova.
Moguće je da i ne osetite ugriz, a komarci su tu 'najpodmukliji'. Mogu vam prodreti pod kožu i ispustiti sluz pre nego vam isišu krv. Do trenutka kad osetite ubod, ona (samo ženke komaraca grizu) se najverovatnije već nahranila.

Nakon nekoliko minuta
Vaše telo je identifikovalo sluz insekta. Limfociti hrle na scenu da ga unište. To je proces koji izaziva svrab i otok. Ne češite se jer ćete samo pogoršati stvar.

Nakon nekoliko sati
Sluz komarca može ostati satima (čitaj: svrab). Najbolje je ignorisati i ne češati. Većina proizvoda koji se mogu kupiti da ublaže svrab od uboda insekata nisu delotvorni.

Sledeći dan
Svaka osoba različito reaguje. Ako ste srećni, svrab se smanjuje, iako mesto ugriza može još uvek da deluje upaljeno. Ukoliko ste osetljivi, moguće je da se probudite s velikom otokom. To je verovatno znak da ste alergični i da je imunitet poslao vojsku antitela u odbranu. Loše izgleda? Da. Opasno? Verovatno ne. Mogu pomoći led i antihistaminik.

Nakon dva ili tri dana
Velike su šanse da će posledice ugriza potpuno nestati. Međutim, osetite li simptome poput glavobolje ili mučnine, posetite lekara kako bi se isključila moguća infekcija ili zaraza opasnim virusom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem