NJEGOVA KRV LEČI BEBE

03.10.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 722 | Autor: | 0

Džejms Harison svojim retkim antitelima spasao dva miliona novorođenčadi


Australijanac Džejms Harison već godinama nosi nadimak „muškarac sa zlatnom rukom“. On u svojoj krvi ima toliko retka antitela, da je možda i jedna osoba na planeti koja je u stanju da spasi novorođenčad koja inače ne bi preživela.
Kada mu je bilo 14 godina, Džejm se našao situaciji opasnoj po život i morao je da ode na tešku operaciju grudnog koša. Da bi preživeo, bilo mu je neophodno čak 13 litara tuđe krvi. Kad se oporavio, zarekao se da će čim bude postao punoletan i sam postati davalac krvi. Ali, nije ni slutio da će na taj način ne samo spasiti život svoje ćerkice, već i dobar deo čovečanstva!
Kada je prvi put dao krv, saznao je da je njegova krvna plazma bogata izuzetno retkim Rh (D) imunoglobulinom, toliko jedinstvenim, da zapravo predstavlja jedini lek za hemolitičku Rezus bolest. U pitanju je težak oblik anemije koji kod novorođenčadi dovodi do teških oštećenja mozga i smrti, a do ovoga dolazi u situaciji kada Rh negativna majka nosi Rh pozitivan fetus.
U transfuziološkom centru bili su šokirani kada su shvatili da su ovaj čovek i njegova krv čudotvorni i odmah su osigurali njegov život milionima dolara. Na osnovu njegove krvi nauka traga za vakcinom kojom će se hemolitička bolest zauvek izlečiti, a zasad se transfuzijom njegove plazme spašavaju na stotine hiljada bebica godišnje.
Gospodin Harison danas ima 77 godina i već gotovo šest decenija na svakih nekoliko nedelja daje krv. U svojoj donorskoj knjižici odavno je premašio 1.000 davanja. Kako se procenjuje, dosad je spasao preko 2,4 miliona beba!
- Ne, nisam ja nikakav heroj, za razliku od lekara, policajaca i vatrogasaca. Moje je samo da sednem na voz, dođem do Sidneja, dam krv i vratim se natrag, a za sve to vreme čitam neku dobru knjigu – skroman je on.
Nikad mu nije palo na pamet da prestane sa svojim dobročinstvom, a krv daje čak i kad je na odmoru ili kad primi vakcinu protiv gripa.
- Sat vremena vašeg vremena nekome znači čitav životni vek – poruka je Džejmsa Harisona.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem