GARDEROBU NE SUŠITE NA RADIJATORU

28.10.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 703 | Autor: | 0

Hladno vreme donosi muke sa sušenjem veša, ali je važnije da sačuvamo zdravlje! Evo razloga za upozorenje i saveta...

Istraživači sa Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj ustanovili su da u mnogim domovima ima previše vlage, a za čak 30 odsto te vlage odgovorni su stanari koji u sobama suše veš.
U tri četvrtine od stotinu ispitanih domova pronađeni su povećana vlaga, grinje i povećana koncentraciji buđi. Naravno da će ovakav vazduh uzrokovati pojavu astme i sličnih alergija, naročito kod dece.
U ukupno 87 odsto domova u Glazgovu, u kojem je studija sprovedena, garderoba se suši u kući po hladnom vremenu, a pritom dve trećine njih odeću suši na radijatoru. To još više povećava količinu vlage, tvrde istraživači, a kasnije dovodi i do problema sa disajnim putevima.
- Ljudi gledaju kako da radijatore i ostala grejna tela iskoriste što je više moguće tokom zime, a ne razmišljaju da je neophodno i provetravanje u tim hladnim danima - objašnjavae Kolin Porteus, vođa studije.
Njegov tim je rešenje pronašao u uvođenju zajedničke prostorije – vešernice za sušenje u zgradama, kako bi se ovaj problem ublažio, a u pojedinačnim domovima stanari su odgovorni za redovno provetravanje stana.
To znači da je neophodno barem jednom dnevno - i to ujutru, otvoriti širom sve prozore u kući i to na 2 do 4 minuta, a idealno je da to činite tri puta dnevno. Takođe, bilo bi najbolje da odvojite jednu prostoriju u kojoj ćete sušiti veš na sušaču, a ne na radijatoru i nju provetravati još češće.
Istraživači su upozorili i da ukoliko često udišete nekvalitetan vazduh i buđ može dovesti do upale i alergijskih reakcija, pogotovo astme. Simptomi infekcije disajnih organa zagađenim vazduhom i česticama buđi uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolju ili mučninu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem