GMO BANANAMA PROTIV NEDOSTATKA VITAMINA A

23.10.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 807 | Autor: | 0

Netestirano voće koristiće se za eksperiment na američkim studentima

Ove jeseni počinju testiranja novih genetski modifikovanih banana s veštačkim nivoima beta-karotena na ljudima.
Naučnici planiraju da "čudovišnim voćem" hrane studente univerziteta u Ajovi, prenosi desmoinesregister.com
Testovi na ljudima će se sprovoditi bez prethodnih eksperimenata na životinjama, pa se ne zna koje posledice po zdravlje mogu da nastanu. Za prva testiranja će biti izabrano 12 studentkinja od ukupno 500 studenata koji su se odazvali pozivu da volontiraju. Oni će jesti genetski modifikovane banane četiri dana, tokom tri odvojena perioda studiranja. Kao kompenzaciju za učestvovanje u istraživanju, dobiće po 900 američkih dolara.
GM bananu kao projekat finansira Fondacija Bila i Melinde Gejts, a pokrenuo ga je australijski Kvinslend tehnološki univerzitet. Namenjen je uzgoju i upotrebi banana u siromašnim afričkim zemljama, gde je vrlo rasprostranjen nedostatak vitamina A.
Genetski modifikovane banane kao namirnica otpornije su na bakterijska obolenja, crve i žižak. Firmama garantuju sigurniju proizvodnju od klasičnih, a samim tim i veći profit.
Do 2020. godine „superbanane“treba da počnu da se masovno gaje u Ugandi, a ako projekat dobije zeleno svetlo, gajiće se i u Ruandi, Keniji i Tanzaniji.
Protivnici istraživanja, među kojima su mnogi ugledni svetski naučnici, upozoravaju da genetski modifikovana banana nije bila testirana na životinjama, niti na ljudima. Oni su zabrinuti jer nije poznato ni na koji način će se istraživanje sprovoditi, niti da li će studentkinje uopšte znati šta jedu. Takođe, upozoravaju i da višak veštačkog vitamina A u organizmu može imati opasno i toksično delovanje.
GMO banana nije prvi globalni projekat koji se nudi kao rešenje za manjak vitamina A širom sveta. Preteča bananama bio je neslavni projekt „zlatnog pirinča“ obogaćenog provitaminom A, koji je dosad pao na svim testovima. Opasna genetski modifikovana hrana pokazuje se nepotrebnom jer priroda već ima rešenje za manjak vitamina A u ljudskom organizmu.
Mango i batat sadrže visok nivo beta-karotena, kao i šargarepa, bundeva, kaki jabuke, kajsija i spanać.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem