CRVENA, SJAJNA, SOČNA, BAJATA JABUKA

29.10.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 798 | Autor: | 0

Pre nego što stigne na police omiljena voćka čuva se do godinu dana


Jabuke na policama vaših omiljenih prodavnica možda i nisu tako sveže koliko mislite. Jabuke se skladište kako bi se produžio njihov rok trajanja. A na kontrolisanoj temperaturi i na vazduhu niske vlažnosti mogu se čuvati mesecima.
Na stranicama sajta američkog Ministrarstva poljoprivrede navedeno je da sveže ubrane jabuke, koje nisu ničim tretirane, mogu stajati nekoliko nedelja pre nego što omekšaju i počnu da trule, pa su zato često skladištene na niskoj temperaturi, i tako se čuvaju do 10 meseci.
"Kako bi usporili vreme, neki distributeri voća tretiraju jabuke s gasovitim jedinjenjem, 1-meticiklopropenom", navodi se na stranicama ministarstva, i dodaje: "To čuva kvalitet voća nakon skladištenja blokiranjem etilena, bezbojnog gasa koji prirodno reguliše sazrevanje i starenje.... Ista hemikalija se koristi kako ne bi previše sazreli brokoli, salata i šargarepa."
Napomenuto je i da tretiranje jabuka ne treba da nas plaši, jer premda antioksidansi i ukus mogu malo izblediti s vremenom, navodno ovakvi tretmani su potpuno zdravi. Produžavanje trajanja namirnica nije nikakva novost, i naši stari su primenjivali neke svoje 'trikove u rukavu'. Pobornici korišćenja hemikalija napominju i da tretiranje voća i povrća čini namirnice dostupnim tokom cele godine.
Iako su svi stručnjaci saglasni da jabuke mogu dugo da stoje (neki tvrde čak i do godinu dana) u posebnom skladištu, isto tako tvrde i da je njihov vek na policama prodavnica dug tek nekoliko dana do nedelja.
Važno je zapamtiti da iako su jabuke produženog života sigurne, sve jabuke koje možete naći prodavnicama baš i nisu vaš najzdraviji izbor. Naime, sveže ubrana jabuka će uvek imati najbolji odnos hranjivih materija,napominje nutricionista Madlen Fernstrom.: "Jabuke su posebno bogate polifenolima, posebnom vrstom antioksidansa." A antioksidansi se gube tokom vremena. Neki čak tvrde da ih jednogodišnja jabuka gotovo i ne poseduje, jer se nalaze u kori, koja nepovratno stari.
Ako dakle ne želite da rizikujete, najbolje bi bilo da jabuke kupujete sezonski i iz proverenih izvora.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem