CRNI ČAJ SMANJUJE RIZIK OD RAKA JAJNIKA

05.11.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 590 | Autor: | 0

Napitak u kombinaciji sa citrusnim voćem, štiti od epitelnog kancera

Novo istraživanje pokazuje da osobe koje svaki dan popiju šoljicu crnog čaja ili soka od pomorandže, mogu smanjiti rizik od nastanka epitelnog raka jajnika. Naučnici iz Velike Britanije su sproveli istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Ustanovili su da crni čaj i citrusno voće, naročito kada se konzumiraju zajedno, mogu smanjiti rizik od nastanka epitelnog raka jajnika.
Prethodna istraživanja su pokazala da ishrana bogata voćem i povrćem može biti povezana sa smanjenim rizikom od nastanka epitelnog raka jajnika. Ovog puta u istraživanju, koje je trajalo 30 godina, je učestvovalo 171.940 žena u dobu od 25 do 55 godina. One su ispunjavale upitnik koji je sadržao pitanja o njihovim celokupnim životnim navikama.
Rezultati istraživanja su pokazali da samo šoljica crnog čaja dnevno može da smanji rizik od nastanka epitelnog raka jajnika za čak 31%, zato što ovaj napitak sadrži flavonol, vrstu flavonoida za koje je dokazano da pomaže u prevenciji niza bolesti.
Naučnici ipak ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno sprovesti dodatna ispitivanja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem