MASNOĆE U MLEKU PONIŠTAVAJU DOBAR UTICAJ KALCIJUMA

21.01.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 596 | Autor: | 0

Ako pijete više od tri čaše dnevno, pročitajte ovaj tekst!


Tri čaše mleka dnevno mogu da udvostruče rizik od prevremene smrti i ne sprečavaju prelome kostiju, prenosi britanski list Telegraf.
Švedski naučnici sa univerziteta Upsala 20 godina su pratili 61000 žena i 45000 muškaraca i utvrdili da kod osoba koje su pile najviše mleka nije zabeležen manji broj preloma kostiju. S druge strane kod žena koje su pile najviše mleka uočeno je da je porastao rizik od fraktura.
Oni koji su pili više od tri čaše mleka dnevno, odnosno više od sedam decilitara, imali su dvostruko veće izglede za prevremenu smrt u odnosu na one koji su pili manje od jedne čaše, pokazalo je ovo istraživanje čiji su rezultati obavljeni u časopisu Britanskom medicinskom žurnalu.
Naučnici veruju da masnoće u mleku poništavaju pozitivni učinak kalcijuma izazivajući upale na ćelijama krvnih sudova i tako povećavajući rizik od srčanih udara.
Vodja istraživanja Karl Majklson sa univerzitata Upsala u Švedskoj kaže da "veći unos mleka kod žena i muškaraca nije praćen smanjenim rizikom za frakture, ali je umesto toga možda povezan s većom stopom smrtnosti".
Stručnjaci upozoravaju da rezultate ovog istraživanja ipak treba primiti s rezervom, jer je mleko u Švedskoj obogaćeno vitaminom A, koji možda utiče na rezultate.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem