DO DIJAGNOZE UZ POMOĆ GUGLA

11.02.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 1928 | Autor: | 0

Sejdi Rens iz Velike Britanije je uz pomoć internet pretraživača sebi dijagnostikovala rak jajnika

23-godišnja Sejdi Rens iz Kenta posetila je lekara zbog bolova u trbuhu. Dijagnostikovan joj je sindrom iritabilnog debelog creva.
Sejdi je prvi put primetila zdravstvene probleme kada je otputovala u Australiju. Bolovi u stomaku i zatvor bili su prvi simptomi, ali u je početku to pripisala promeni ishrane i novom okruženju. Međutim, zdravlje se pogoršavalo, a redovne analize su pokazivale da je sve u redu, prenosi Dejli mejl
- Uradili su mi dva ultrazvučna pregleda i analize krvi i ništa nisu otkrili. Nisam išla u WC pet nedelja – seća se Sejdi.
Nakon povratka u Veliku Britaniju lekari su dijagnostikovali sindrom osetljivog debelog creva i propisali joj laksative, a nakon što je primetila da joj ni nakon toga nije bolje, pomoć je zatražila na Google-u i otkrila da ima sve simptome raka jajnika.
Budući da su se bolovi samo pogoršavali, Sejdi je pomoć potražila na internetu, gde je saznala da ima osam od devet simptoma karcinoma jajnika. Kad se ponovno obratila lekarima, brzo su otkrili tumor veličine dinje, pa joj je septembra 2013. dijagnostikovan rak jajnika u terminalnoj, četvrtoj fazi. I pored operacije kojom je odstranjen tumor, predviđaju joj još svega godinu do dve života, jer ima metastaze na jetri, crevima, srcu i plućima.
- Problem je to što je ova vrsta raka veoma retka kod osoba mlađih od 50 godina, a tip kojeg ja imam je još ređi, pa mislim da uopšte nisu ni razmatrali mogućnost da bolujem od njega - smatra Sejdi i dodaje:
- No kako mi je bilo sve gore, potražila sam simptome na Google-u. Imala sam toliko jake bolove, da nisam mogla da stojim ni par minuta. Otkrila da imam osam od devet glavnih simptoma raka jajnika.
Čak ju je i majka, koja joj je govorila da loše izgleda, uveravala da je smešna i da sigurno nema rak, ali Sejdi je znala da nešto nije u redu. Dobro je reagovala na hemioterapiju, koja je smanjila tumor, pa je odlučna da i dalje bude pozitivna.
Sejdi se i udala prošle godine, posle saznanja da boluje od terminalnog karcinoma, pa sada sa suprugom prikuplja novac za osobe sličnih dijagnoza. Do sada su prikupili 35.000 funti za ginekološko odeljenje u bolnici Rojal Marsden u kojoj se leči, a sakupljaju i za udruženje tinejdžera koji se bore protiv karcinoma.
- Upoznala sam mnogo mladih ljudi sa rakom, a mnogima je rak kasno dijagnostikovan, jer lekari nisu verovali da je to prosredi zbog njihove mladosti. Ja savetujem svima da idu kod lekara i da budu uporni. Kad znate da nešto nije u redu s vašim telom, morate uveriti doktora da vam poveruje - savetuje Sejdi.

Simptomi raka jajnika
Simptome ovarijalnog kancera je teško uočiti, posebno u ranoj fazi.
U početku može to biti samo slab bol u donjem stomaku i nadimanj.
- Kada se rak proširi van jajnika, simptomi su sledeći:
- nepravilno vaginalno krvarenje između menstruacija ili posle menopauze
- bol u donjem trbuhu
- bol u leđima
- češće mokrenje
- zatvor
- bol tokom seksualnog odnosa
- naduven stomak
- osećaj punoće
- gubitak apetita
Kada se karcinom proširi na udaljene organe, kao što su pluća, na primer, ovim simptomima se pridružuju i:
- osećaj malaksalosti i umora
- kratak dah
- primetno oticanje abdomena.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem