VREME JE ZA SETVU RANOG POVRĆA

18.03.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 2248 | Autor: | 0

Dovoljno je samo nekoliko kvadratnih metara i malo sunca


Vreme je za prvu prolećnu setvu ranog povrća. Preriljajte zemlju još pre planirane setve ili sadnje, i to što je moguće dublje, i dodajte grubo prosejan kompost koji ste sami napravili, ili neko drugo prirodno organsko đubrivo bogato hranljivim materijama. Kod izbora sorti odlučujući su lični afiniteti. Prilikom pogleda na šarene kesice sa semenom nemojte zaboraviti da pogledate kakve su brzina rasta i otpornost na najčešća oboljenja povrtarskih kultura. Tek tada možete doći do vrhunskog ukusa bez većih gubitaka.
Ren i rotkvice ubrajaju se u prve vesnike proleća u leji s povrćem. Rane sorte kao što je „Cherry Belle” s tankom tamnocrvenom opnicom ili snežnobeli šiljasti „Eiszapfen” možete da sejete direktno u leju od marta. U toploj leji ili plasteniku sejanje i berba mogu da se obave dve-tri nedelje ranije.
U omiljene sorte ranog rena već decenijama se ubraja „Ostergruss”. Novi varijetet „Ostergruss rosa 2” isto tako je pogodan za rani start, ali baš kao i rotkvice traži usitnjenu i umereno vlažnu zemlju, da krtola ili koren ne bi odrveneli.
Savet: Odmah posle setve prekrijte leju mrežom za zaštitu povrća. Tako su majski i letnji ren i bez tretiranja pesticidima zaštićeni od crvića mušice rena.
Grašak šećerac zasejte što je moguće ranije, čim se zemlja ocedi. Osnovni razlog: kada dani postanu znatno duži, oslabi spremnost na cvetanje, a time i prinos većine sorti graška. Grašak korenom prožima zemlju sve do najdubljih slojeva i kao i sve leguminoze, u svom krtolastom korenu sakuplja azot. To čini brzu penjačicu izuzetnom pretkulturom za kupus i drugo jesenje i zimsko povrće – ali samo setva u martu daje prostor u leji za vremenski adekvatnu setvu ili sadnju kasnog povrća.
Savet: Zbog razvojnog toka rano zasejan grašak ne napadaju crvići graškovog leptira. Šećerac treba prebrati svaka tri-četiri dana. Starije mahune postaju žilave i manje slatke. Optimalno vreme za berbu graška je upravo onda kada zrna postanu jasno vidljiva, ali još nisu dostigla punu veličinu. Kasnije postaje tvrd i slabije arome i ukusa.
I kod boranije je vreme berbe odlučujuće za kvalitet mahuna. Sadite tzv. gurmanske sorte, kao što su „Trebona”, „Neckarkönigin” ili „Blauhilde” sa dekorativnim ljubičastim mahunama, koje tek kuvanjem dobijaju zelenu boju, čim semenke u njihovoj unutrašnjosti dostignu dužinu od osam do deset milimetara. Prilikom setve treba da se pridržavate dva baštovanska pravila: „boraniju treba sejati bos“, glasi prvo pravilo, jer tek kada je zemljište prijatno toplo i suvo, biljke se razvijaju dovoljno brzo; ukoliko se poseje u vlažnu i hladnu zemlju, seme truli, a iznikle mlade biljčice pate. „Boranija mora da čuje zvuke zvona“, glasi drugo pravilo. Prekrijte seme, dakle, slojem zemlje debelim najviše dva centimetra. Što pre isklijalo seme probije zemlju, utoliko su ređi slučajevi da uopšte ne proklija.
Savet: Radi zaštite od gljivičnih oboljenja seme prilikom setve pospite tankim slojem koštanog brašna.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem