ANTIDEPRESIVI ŠKODE KOSTIMA

07.07.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 633 | Autor: | 0

Posebno su ugroženi muškarci


Osteoporoza je česta bolest koja može da dovede do frakture kostiju. Dosadašnja istraživanja su pokazala da postoje vodeći faktori rizika od nastanka osteoporoze, kao što su manjak fizičke aktivnosti, pušenje, nedovoljan unos kalcijuma i vitamina D, neka medicinska stanja i uzimanje pojedinih vrsta lekova. Iako se češće javlja kod žena, u slučaju uzimanja antiderpesiva, muškarci su u nepovoljnijem položaju, jer se suočavaju sa većim rizikom od nastanka osteporoze.
U istraživanju, u kojem je učestvovalo oko 1000 muškaraca u dobu od 24 do 98 godina, ustanovljeno je da neke vrste antidepresiva (SSRI), mogu da utiču na smanjenje gustine kostiju.
Istraživanje australijskih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Musculoskeletal and Neuronal Interactions, ističu da je depresija povezana s povećanim rizikom od smanjenja procenta koštanog tkiva jer može da poveća nivo hormona stresa u telu i izazove hroničnu upalu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem