ČISTA KUĆA ZA ŠEST SATI

02.09.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 1888 | Autor: | 0

Aloja, bršljan fikus i ljiljan eliminišu plesni iz vazduha


NASA je proučavala kućne biljke koje mnogi imaju u svojim domovima. Utvrđeno je da neke bolje filtriraju vazduh i uklanjaju isparljiva organska jedinjenja. Naučnici su šest kućnih saveznika koji će očistiti vazduh od plesni i otrova za samo 6 sati, prenosi Health extremist.

Top šest biljaka koje je poželjno imati u kući:
1. Aloja - odlična za podizanje nivoa kiseonika u stanu. Delotvorno apsorbuje formaldehid, ugljen-dioksid i ugljen-monoksid.

2. Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) - obavlja fotosintezu pod minimalnom rasvetom. Odlično apsorbuje otrove iz vazduha kao što su formaldehid, stiren, guljen-monoksid i benzen. Jedna biljka će deltovorno pročistiti prostor od 200 m2.

3. Bršljan (Hedera Helix) - uklanja 60 posto plesni iz vazduha i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

4. Ljiljan mira (Spathiphyllum "Mauna Loa") - odlično uklanja hemijske otrove iz vazduha. Ova kućna biljka filtrira benzen iz vazduha kao i formaldehid i trikloretilen.

5. Svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata "Laurentii") - gotovo neuništiva, otporna i treba joj malo do ništa svetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu.

6. Fikus (Ficus Elastica) – je posebno delotvoran u čišćenju vazduha od formaldehida. Takođe ne traži puno svetla i lako se gaji. Pripazite ako imate malu decu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

NASA kaže da bi trebalo imati između 15 i 18 ovih biljaka za prostor od 500 kvadratnih metara. Dakle, za 80 "kvadrata" dovoljno je tri do četiri komada. Ne zaboravite jednu da stavite u spavaću sobu jer i u njoj provodite puno vremena.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem