OŽIVITE BILJKE U STANU ZA KOJE STE UVERENI DA SU UVELE!

28.09.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 960 | Autor: | 0

Procenite imaju li dovoljno vode i da li ih napadaju insekti


Briga za kućno bilje deluje jednostavno. Cveću je potrebno osigurati malo dobre zemlje, vode i sunca. Ako biljke u vašem stanu ne izgledaju najbolje, ne odustajte. Usahlim biljkama još možete pomoći da povrate svežinu i budu zdrave. Evo nekoliko saveta baštovana Klarka de Morneja koji svakodnevno brine o gradskom vrtu u San Francisku.
“Prvo što treba da učinite je procena štete. Ako ste biljku kupili pre samo mesec dana, a ona već sada izgleda loše, problem je najčešće u donosu svetla, cirkulaciji vazduha i zalivanju ”, kaže de Mornej za Rodales Organic Life.


1. Biljka ima žute, mekane listove
Vrlo verovatno ste je previše zalivali. Proverite zemlju u saksiji. Ukoliko je vlažna, nastojte da smanjite količine vode kojom je zalivate. Na dnu posude treba da postoje adekvatni otvori, za što bolju drenažu.
2. Smeđi, suvi listovi koji se mrve i otpadaju
Ova biljka nije dobila dovoljno vode. Takvoj biljci pomoći ćete ako dolivate vodu dok sva ne iscuri kroz otvore za drenažu. Međutim, ne preterujte” objašnjava de Mornej. Najveća je greška žednoj biljci dati previše vode, a onoj koju smo preterano zalivali, naglo vodu uskratiti.
Zalivajte biljke redovno i uvek u isto vreme. Na umu treba imati i da biljkama u različito doba godine treba različita količina vode. Nije isto rastu li pod klimom leti ili pored peći zimi.
3. Fine mrežice i maleni insekti
Postoje više vrsta nametnika koji napadaju kućno bilje. Gotovo svo sobno bilje napada crveni pauk, posebno ako je vazduh u prostorijama u kojima držimo sobno bilje suv i topao. Upravo zbog toga prostorije treba redovno vetriti. Često na ukrasnom bilju možemo primetiti i vrlo sičušnog i opasnog nametnika, a reč je o crnoj muvi ili tripsu. Odrasli insekti lete, a najčešče ih nalazimo s donje strane lista i možemo ih prepoznati po karakterističnim izmetima crne boje.
Vaši su bledožučkaste i sišu biljne sokove, pa tako napadnute biljke slabe, listovi žute, venu, što na kraju izaziva propadanje cele biljke. Biljku bi bilo najbolje jednom nedeljno tuširati mlakom vodom i brisati listove, tako da uklonimo nametnika.
4. Usahlo lišće i malo zemlje u posudi
Nedovoljno hranljiva zemlja. Sve biljke koje imate u kući žive u posudama u kojima je zemlja sa ograničenom količinom hranjivih sastojaka, koji s vremenom nestanu. Zemlja se ispira i pri svakom zalivanju, pa biljka ostaje bez potrebnih nutrijenata.
Jedan trik pomaže. Dodajte zemlji ostatke iz vrećica skuvanog čaja ili soc od kafe. Najbolje bi bilo dodati im svežu zemlju i to tako što ih podignete iz posude i sveži humus sipate na dno.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem