5 SOBNIH BILJAKA ZA SVAKOG

15.10.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 3418 | Autor: | 0

Lako se gaje, lepo izgledaju


Ako planirate da oplemenite stan saksijskim biljem, a nemate iskustvo u gajenju, najbolje je da izaberete neku od ovih biljaka koje ne zahtevaju posebne uslove a lako se gaje.

1. Sanseverija
Sobni cvet poseban po svojim mesnatim, uspravnim, dugačkim listovima, koji se, zavisno od vrste, razlikuju po šarama i bojama. Održavanje nije zahtevno. Može da izdrži i izložena suncu, ali i u senci. Ne voli veliku vlagu u vazduhu, pa može da stoji i blizu radijatora.

2. Dracena
Može da poraste od jednog do tri metra. Biljka ima meke i povijene zelene ili crvenkaste listove, raste sporo, ali je dugovečna. Najbolje je da se postavi na svetlo mesto ali dalje od direktnog sunca. Idealna temperatura za rast je od 17 do 27 stepeni, tokom zime može da bude malo niža. Zimi zalivanje treba smanjiti.

3. Fikus

Kod fikusa su bitne dve stvari: dovoljno toplote i vlage. Kada jednom odaberete mesto (poželjno u poluseni, a dalje od ulaznih vrata, radijatora i klima-uređaja), nemojte da ga selite jer mu to ne prija.

4. Filodendron
Jedna od najotpornijih sobnih vrsta, krupnih tamnozelenih listova koji dostižu i više od metra u prečniku. U sobnim uslovima nije izbirljiv. Dovoljno je ako mu obezbedimo toplotu iznad 15 stepeni i dovoljno vlage. Treba da se prihranjuje jer zbog obilne mase zahteva dosta hrane. Jednom nedeljno treba listove obrisati od prašine krpom natopljenom u mlakoj vodi.

5. Juka
Juka voli svetla mesta, a ne smeta joj ni kada je izložena suncu. Podnosi suv vazduh, topla ali i prohladna mesta, a najbolje napreduje na umerenoj temperaturi od 10 do 18 stepeni.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem