SKAKAVAC JE BOLJI OD ŠNICLE!

23.10.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 1371 | Autor: | 0

Da li su budućnost isrhane obroci od palminih lavri, cvrčaka, bubašvaba, gusenica i crvi

U borbi između malog insekta i velike krave pobeđuje insekt!
Studija objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition fokusirala se na istraživanje nutritivnih vrednosti jestivih insekata u odnosu na "tradicionalnu" hranu kao što su piletina, govedina i svinjetina. Rezultati su pokazali da insekti, kad je reč o nutritivnoj vrednosti, definitivno pobeđuju sve sisare.
Istraživači s univerziteta u Oksfordu su ispitivali nutritivne elemente u ovim namirnicama (kalorije, so, šećer, i zasićene masti). Pored toga, istraživače su zanimale i vrednosne jedinice vitamina i minerala.
Test u kojem su ispitivani količina kalorija, soli, šećera i zasićenih masti nije pokazao neke veće razlike između insekata i "tradicionalnog" mesa. Ipak, kad su u pitanju vitamini i minerali, dokazano je da pojedini insekti imaju znatno više vitamina i minerala od piletine, i posebno govedine. Pored toga, u insektima se nalazi visok sadržaj proteina.
Iako nama zvuči gadno i nezamislivo, insekti su deo tradicionalne kuhinje Kine, Meksika i Tajlanda. Ipak, na nekim tržištima se u poslednje vreme pojavljuju proteinski prahovi i energetske štanglice koji sadrže protein cvrčka.
Oni koji se zalažu za ishranu insektima navode brojne prednosti ovog načina ishrane i vide u tome budućnost. Jedna teorija čak govori da insekti mogu da postanu hrana vegana, dok drugi smatraju kako bi jedenje insekata moglo rešiti problem gladi u svetu, kao i mnogih bolesti izazvanih nedostatkom proteina.
Jestivih insekata ima dosta, a neki od njih su: skakavci, cvrčci, bubašvabe, palmine larve, larve pčela i muva, gusenice, crvi brašnara, vilini konjici...

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem