ČIST VAZDUH UZ BRŠLJAN, FIKUS, SANSEVERIJU, FILODENDRON...

05.01.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 4076 | Autor: | 0

Koje biljke smanjuju uticaj štetnih jedinjenja i povećavaju količinu kiseonika u zatvorenom prostoru

Kućne biljke neizostavan su deo funkcionalnog dekora stana. Malo dobro raspoređenog zelenila, neće samo oživeti prostor već i pročistiti vazduh. Izaberite neku od ovih biljaka i nećete pogrešiti.

Aloe vera
Aloe vera može da pomogne da se vazduh očisti od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u vazduhu postane preterana lišće će se osuti smeđim tačkicama.

Engleski bršljan (Hedera helix)
Engleski bršljan je jedna od najboljih biljaka za filtriranje vazduha, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, veoma ga je lako uzgajati i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umerenoj temperaturi i umerenoj svetlosti.

Fikus (Ficus Elastica, Ficus benjamina)
Sve vrste fikusa dobre su za pročišćavanje vazduha u stanu, i to su biljake koje je najlakše gajiti, uspevaju čak i u domovima gde nema puno svetlosti i u hladnijoj klimi. Snažni su eliminatori toksina i odlični pročišćivači vazduha.

Spatifilum/Mirni ljiljan (Spathiphyllum)
Ova prelepa neutrališe i smanjuje više vrsta toksičnih gasova među kojima su i ugljen- monoksid i formaldehid. Relativno ju je lako uzgajati, nema velikih prohteva po pitanju direktne sunčeve svetlosti, a da joj je potrebna voda (zalivanje jednom nedeljno) sama će pokazati, jer će joj lišće klonuti.

Sanseverija/Sabljica (Sansevieria trifasciata)
Sanseverija apsorbuje ugljen-dioksid i otpušta kiseonik noću (dok većina biljaka to čini danju), pa je možete držati u spavaćoj sobi. Ova biljka traži dosta toplote, držite je u umereno toploj prostoriji. Ne podnosi ni hladnu vodu iz vodovoda, pa je uvek treba zalivati mlakom, odstajalom vodom. Nikada je nemojte zalivati u srce biljke – između listova.

Bambus palma (Chamaedorea sefritzii)
Posebno je efikasna u čišćenju vazduha od benzena i trikloretilena. Nije previše zahtevna, ali treba je dosta često zalivati (ne sme biti u vodi) i ne sme biti izložena direktnoj sunčevoj svetlosti (najbolje joj je u hladu).

Filodendron (Philodendron oxycardium)
Filodendroni su popularan izbor kao kućna biljke u mnogim domovima, odlični su i u filtriranju vazduha, posebno u apsorpciji formaldehida. Odgovara im svetlo mesto i topao i vlažan vazduh, ali uspevaće i na senovitom mestu, samo pripazite da nije na promaji. Ako listovi počnu da žute, to znači da je previše zalivate, a ako posatnu smeđi biljka nema dovoljno vode.

Kordilina/Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)
Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljen-monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svetlosti (ne voli direktno svetlo). Leti je zalivajte dva puta nedeljno, a zimi je dovoljno jednom. Leti će joj goditi i prskanje lišća.

Dracena/Zmajevac (Dracaena marginata)
Ova divna biljka može narasti prilično velika (i do visine plafona), što znači da je odlična za dekorisanje i popunjavanje prostora. Uklanja toksine kao što su ksilen, trikloretilen i formaldehid, iz vazduha. Najbolje ju je postaviti u svetlu prostoriju, dalje od direktnog sunca, ali izbegavati promaju. Idealna temperatura za rast biljke je oko 17-27° C (ne sme se spustiti ispod 15). Tokom leta prija joj prskanje lišća, a zimi to činite samo jednom nedeljno.

Zlatna puzavica/Đavolji bršljan (Epipremnum aureum)
Zlatna puzavica jedan je od najboljih izbora za početnike jer može bez problema da opstane u različitim svetlosnim uslovima u zatvorenom prostoru, ali vrlo loše podnosi direktnu izloženost sunčevoj svetlosti. Redovno zalivanje je poželjno, ali treba paziti da se ne pretera.

Kvalitet vazduha u vašem prostoru mogu da poboljšaju i:
Bostonska paprat/Kovrčava paprat/Nefrolepis (Nephrolepis exaltata)
Hrizantema (Chrysanthemum morifolium)
Azaleja (Rhododendron simsii)
Begonija (Begonia semperflorens)
Gerber (Gerbera jamesonii)
Drvo života (Dracaena fragnans).

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem