ZLATNO MORE, NEPREGLEDNA POLJA ULJANE REPICE

26.02.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 3152 | Autor: | 0

Najzanimljivije biljke sveta: Kina

Svake godine u rano proleće u Luopingu, u Kini, vidi se neverovatan prizor u kojem se ogromne farme pretvaraju u nepregledna polja cveta uljane repice.


Luoping je poznat po uzgoju uljane repice (Brassica campestris L) koja se koristi za proizvodnju kanola ulja, jednog od najzdravijih vrsta ulja koja služe za ishranu ljudi, stoke, kao i za proizvodnju biogoriva. U proleće uljana repica dobije svoje zlatno-žute cvetove koji oboje ogromne farme u regiji, čineći ih neodoljivom lokacijom za turiste i fotografe iz celog sveta koji žele da ovekoveče sliku jedinstvenog “Zlatnog mora”.


Reč kanola (canola) izvedena je od reči Canadian low acid oil. Ovo ulje se se proizvodi od semenki biljaka Brassica napus L i Brassica campestris L (koje se ovdje i uzgajaju). Prema nekim istraživanjima, kanola ulje bi moglo biti i najzdravije ulje za kuvanje na svetu jer ima jako nizak nivo nezasićenih masnih kiselina, a i prepuno je omega-3 – zdravih masnih kiselina.


Najbolje vreme za posetu Luopingu je u periodu od februara do maja, jer već u junu ovaj spektakularni prizor potpuno nestaje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem