MED OD LAVANDE ZA POTPUNO UŽIVANJE

AKTUELNO | Pregleda: 1171 | Autor:

Mirjana i Goran Živković odlučili su da se iz Beograda presele u prirodu

Posle četiri godine života u Beogradu, Kruševljanka Mirjana i Beograđanin Goran Živković 2009. godine preselili su se u Kruševac, zbog, kako kažu, srećnijeg detinjstva svojih mališana. Mirjanu, po struci pejzažnog arhitektu i Gorana, profesionalnog stolara i kuvara, spojila je ljubav prema prirodi, bilju i začinima.
- Bili smo odlučni da pobegnemo iz velikog grada, jer nam je bilo prihvatljivije da nam deca odrastaju u manjoj, zdravijoj sredini nego u prenaseljenoj prestonici. Uglavnom smo imali podršku prijatelja i rodbine iz Beograda, dok nas u Kruševcu nisu odmah razumeli – priča Mirjana.
Čim su se vratili u Kruševac, po rečima Gorana Živkovića, došli su na ideju da uzgajaju lavandu i počeli su da traže pogodno zemljište. Dugo su tragali po Kruševcu i okolini, konsultovali su se sa poljoprivrednom stručnom službom, i na kraju, tragom informacije da je nekadašnja „Merima“ u župskom selu Dobroljupci imala uzgoj lavande i proizvodnju eteričnih ulja, uputili se ka Aleksandrovcu.
Mladi supružnici smelo su se upustili u posao. Zakupili su 1,1 hektar imanja odgovarajuće kiselosti u selu Tuleš, naručili prvo seme sa Instituta „Josif Pančić“ i proizveli sopstvene sadnice.
- Dok sam ja bila posvećena izučavanju uzgajanja lavande, moj suprug je učio o pčelarstvu sa željom da proizvodimo med od lavande. Išao je na predavanja, jurio starije pčelare, a jedno duže vreme išao je u ispomoć jednom pčelaru, tako da je vredno radio da bi se obučio. Pčelarenje se stalno uči i nadograđuje, i dan-danas – ističe naša sagovornica.
Med od lavande Živkovići su prvi put probali na letovanju u Bugarskoj, dok se u Srbiji slabo proizvodi.
- Lavanda cveta već prve godine, ali je potrebno tri godine da postigne traženu bujnost – kažu Goran i Mirjana. - U vreme cvetanja u junu, cele dve nedelje, lavanda je medonosna, pa smo platformu s košnicama dovezli u Tuleš.
Danas Živkovići imaju 52 društva, od toga 28 selećih AŽ košnica, a ostalih 24 DB stacionarnih. U planu im je nadogradnja i uvećanje pčelinjaka.
- Ove godine, po prvi put, imali smo lavandin med. On je tamnije, zlataste boje. U ustima se oseća jaka aroma biljke. Uglavnom prija – dodaje Mirjana.
Lavandin med ima antimikrobno dejstvo. Preporučuje se kod svih problema unutrašnjih organa, od srčanih oboljenja, stomačno-crevnih, želudačnih tegoba do migrene, nervnog rastrojstva i nesanice.
- Bili smo uporni, pa su nam se otvorile šanse - konstatuje Mirjana i zaključuje: - Iznad svega srećni smo što su naših četvoro dece, ćerka i tri sina, zavoleli prirodu.
Izvor: Lekoviti med

Komentari