6 SUPLEMENATA ZA LAKO SAGOREVANJE MASTI

29.03.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1349 | Autor: | 0

Želite da izgubite višak kilograma, bez smanjivanja količine hrane koju unosite? Evo nekih rešenja

Predstavljamo vam šest nutrijenata koji sagorevaju masti, njihovim unosom kroz ishranu ćete povećati gubitak težine.

1. Vitamin D
Kako sagoreva masti: Sve više studija pokazuje da vitamin D pomaže obezbeđivanju telesnih ćelija da reaguju na insulin, hormon koji nastaje u pankreasu. Jedna od njegovih uloga je da pomaže glukozi da ulazi u ćelije, koje je sagorevaju radi energije. Kako insulin gura glukozu u ćelije, to se naziva “osetljivost insulina”. Što su ćelje više osetljive na insulin, to bolje, a obrnuta situacija dovodi do pretvaranja kalorija u masne ćelije.
Kada je nivo vitamina D nizak, nivo paratireoidnog hormona se podiže. Kada ovog hormona ima više od normale, pokreće se serija reakcija koje čine da masne ćelije pretvaraju šećer u masti, umesto da ih puštaju da budu istrošene.
Manjak vitamina D takođe ometa rad hormona leptina - koji signalizira mozgu kada treba da prestanete da jedete. Vaše telo ne zna kada je dosta, pa uporno nastavljate.
2. Kalcijum
Kako sagoreva masti: Kalcijum je mineral koji deluje u tandemu sa vitaminom D. Kalcijum se čuva u masnim ćelijama, a istraživači smatraju da što više kalcijuma sadrži masna ćelija, to će se više masti iz te ćelije potrošiti. Kalcijum takođe ubrzava gubitak težine, zato što usmerava masti ka digestivnom traktu, umesto da se apsorbuju u krvotok.
3. Proteini
Kako sagorevaju masti: Pored toga što drže glad pod kontrolom, konzumirajući proteine u svakom obroku, održaćete telo izbalansiranim - količina masti prema mišićima će biti u boljem odnosu. Pored kalcijuma i vitamina D, proteini pomažu da održite masu mišića dok slabite. Jedna studija je pokazala da su žene koje su uzimale proteine dva puta dnevno, gubile 3,9% kilograma više za razliku od onih koje su uzimale manje proteina. I ne samo da su izgubile više kilograma, postale su jače i izdržljivije.
4. Omega 3 kiseline
Kako sagorevaju masti: Omega 3 kiselina pomažu u sagorevanju masti u ćelijama. Takođe poboljšavaju raspoloženje, koje može biti uzrok emotivnog prekomernog konzumiranja hrane. Riba kao što je losos je jedna od najbogatijih izvora ovih masti.
5. Mononezasićene masne kiseline
Kako sagorevaju masti: Danski naučnici su otkrili da ishrana koja uključuje oko 20% kalorija iz ovih kiselina, (masti koje se mogu naći u maslinovom ulju, avokadu, orašastim plodovima, semenkama, čokoladi i kikiriki puteru), značajno poboljšava sagorevanje kalorija.
6. Polifenoli
Kako sagorevaju masti: Polifenoli su antioksidanti koji zelenom čaju daju zdravstvene i metaboličke beneficije. Istraživanja pokazuju da ubrzavaju lenj metabolizam do neverovatnih 17%, što pomaže organizmu da sagori više masti. Vi u stvari možete osetiti njihov efekat nakon ispijanja čaja. Osetićete povećanje temperature, jer će ćelije početi da koristite kalorije za toplotu. Zeleni čaj je iz ovog razloga zimski eliksir.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem